Regija
0

Tadić: Još nemamo većinu, ali imamo šansu

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u srijedu navečer da Srbija još nije u Generalnoj skupštini UN osigurala većinu za usvajanje rezolucije kojom bi od Međunarodnog suda pravde bilo zatraženo savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali se nada da šanse za pozitivan ishod glasanja još postoje.

"Mi još nismo osigurali većinu, ali vjerujem da imamo šanse da je osiguramo do kraja sadašnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a", izjavio je Tadić agenciji Tanjug u New Yorku gdje u razgovorima s predstavnicima država članica UN nastoji da osigurati usvajanje rezolucije Srbije.

Tadić je istakao da će on i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić večeras u New Yorku imati oko pedeset odvojenih i zajedničkih susreta sa svjetskim državnicima, što bi moglo biti odlučujuće za stvaranje većinske podrške inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini UN.

"Mi i dalje ne možemo reći da će ona sigurno proći i vidim da rastu očekivanja u našoj zemlji da konačno dobijemo jednu diplomatsku pobjedu, ali treba biti uzdržan do posljednjeg trenutka", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, u mnogim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova postoji neopravdan strah da bi usvajanje rezolucije Srbije i kasnija pozitivna odluka Međunarodnog suda pravde mogli ponovo destabilizirati regiju Balkana.

"Naša namjera nije destabilizacija regije, već prevođenje naše borbe s jednog dominantno političkog terena na pravni teren, potom da se u dijalogu pronađe kompromisno rješenje, dakle u miru i na jedan racionalan način kompromisno rješenje za budući status Kosova", objasnio je Tadić.

"Naša namjera naravno nije ni da se ponovo uđe u bilo kakve agresije i konfrontacije sa svijetom, već prosto jedna drugačija metodologija u politici koja nije često susretljiva na prostoru Balkana. I mislim da zbog toga ova inicijativa zaslužuje podršku", istakao je Tadić.

Predsjednik Tadić je rekao da su reagiranja na njegovo obrazlaganje inicijative Srbije u utorak pred Generalnom skupštinom UN-a veoma dobra, budući da je upućena jasna poruka da UN svoj kredibilitet može braniti samo ukoliko se poštuje međunarodno pravo i principi na kojima počiva međunarodni poredak.