{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić i Koštunica u Moskvi

F
25.1.2008. u 11:11
0
0
Tadić i Koštunica u Moskvi
0
Tadić i Koštunica u Moskvi
Moskva
Predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica razgovarat će danas u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o budućem statusu Kosova i unapređenju ekonomske saradnje prije svega u oblasti energetike.
Prema najavama iz Kremlja, centralno pitanje tokom razgovora državnog vrha Srbije sa šefom ruske države bit će status Kosova. Putin je u više navrata isticao da Rusija neće podržati rješenje o jednostranom priznanju nezavisnosti te pokrajine.

"Tu je naša pozicija izuzetno jasna - svako rješenje za Kosovo treba da odobre obje strane", izjavio je šef ruske države 17. januara uoči posjete Bugarskoj i ponovio da je jasno da će svako rješenje za Kosovo predstavljati presedan za međunarodnu praksu.

Putin je uvjeren da je potrebno nastaviti pregovore Beograda i Prištine kako bi se došlo do kompromisnog rješenja, koje bi zadovoljilo i jednu i drugu stranu.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti i podrška međunarodne zajednice bilo bi protivpravno i nemoralno - Rusija takvo rješenje ne može da podrži", rekao je ruski predsjednik, javio je Tanjug.

Poslije jučerašnjeg pripremnog sastanka ministara vanjskih poslova Vuka Jeremića i Sergeja Lavrova, Jeremić je rekao da je još jednom potvrđena puna saglasnost Beograda i Moskve o budućem statusu Kosova.

"Prema našem mišljenju status mora biti u skladu s međunarodnim pravom i ne smije dovesti u pitanje poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je srpski ministar, dodajući da se Moskva i Beograd snažno zalažu za nastavak dijaloga o statusu.

Jeremić je na početku razgovora s Lavrovom rekao da će "dogovori koji će sutra biti postignuti u susretu Vladimira Putina sa srpskim liderima, omogućiti osiguranje dugoročne političke i ekonomske stabilnosti na Balkanu".

Pred posjetu Tadića i Koštunice pripremljen je za potpisivanje Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, kao i Protokol o osnovnim uslovima kupovine akcija naftne kompanije NIS od ruske firme "Gaspromnjeft". Najavljeno je da će se na osnovu sporazuma pristupiti razgovorima o zaključivanju ugovora između Javnog preduzeća "Srbijagas" i "Gaspromeksporta" o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i ugovora između Vlade Srbije i "Gaspromnjefta" o prodaji i razvoju "Naftne industrije Srbije" a.d. Novi Sad.

Vlada Srbije ovlastila je ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da potpiše sporazum, dok će ispred ruske strane to učiniti, kako se očekuje, ministar industrije i energetike Viktor Hristenko.

Ilić je sinoć doputovao u Moskvu, zajedno sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Popovićem i šefom ekonomskog tima za Kosovo i jug Srbije Nenadom Popovićem.

Boravak najviše državne delegacije Srbije bit će iskorišten i za razmjenu mišljenja o ukupnoj ekonomskoj saradnji dvije zemlje.Od 2000. do 2007. godine ukupna ulaganja Rusije u Srbiju iznosila su približno 600 miliona dolara, a najveći investitor bio je ruski "Lukoil" koji je kupio "Beopetrol".
Za deset mjeseci prošle godine ukupna robna razmjena dostigla je 2,36 milijardi dolara i po preliminarnim računicama dostigla je do 1. januara tri milijarde.Ruski izvoz u Srbiju iznosio je približno dve milijarde a uvoz iz Srbije je povećan za 35,2 odsto i dostigao je 335 miliona dolara.

Ovo je četvrti susret ruskog predsjednika sa predsjednikom i premijerom Srbije.

Putin je sa Tadićem razgovarao u Moskvi u novembru 2005. godine, poslije čega su se sreli na marginama energetskog samita jugoistočne Evrope u Zagrebu u junu 2007. i dan kasnije u Istanbulu na samitu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Sa Koštunicom se ruski predsjednik sreo 2. juna 2004. u njegovoj ljetnoj rezidenciji u Sočiju, a potom u ljeto 2006. i 2007. u okviru održavanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: