|

Tadić i Jeremić obećali hapšenje Mladića

Tadić i Jeremić obećali hapšenje Mladića
0
F
FENA
19.10.2008. u 16:33
5
komentara
0

dijeljenja
Tadić i Jeremić obećali hapšenje Mladića
Šef holandske diplomatije Maxim Verhagen najavio je da će njegova zemlja među prvima ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom čim srbijanski čelnici ispune obećanje o hapšenju bivšeg zapovjednika VRS-a i haškog bjegunca Ratka Mladića.
"Ako srbijanske vlasti ispune ono što su nam obećale - da će u potpunosti sarađivati s Haškim sudom, a to znači da će uhapsiti Ratka Mladića, Holandija će s velikim zadovoljstvom biti prva zemlja koja će ratificirati SSP sa Srbijom", rekao je on u intervjuu za novosadski Dnevnik, prenosi u nedjelju Tanjug.

Verhagen je kazao da su mu predsjednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić, uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u maju, obećali da će, ako dobiju povjerenje građana, nove srbijanske vlasti uhapsiti Ratka Mladića.

"Holandija je bila uvijek stroga, ali i fer u pitanju proširenja Evropske unije. Ako EU želi imati podršku građana za svoju politiku proširenja, onda političari moraju održati obećanja koja su dali", naveo je holandski ministar i dodao da je EU "postavila kriterije i za članstvo i za SSP, i oni važe za sve".

Na pitanje vjeruje li da Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića, ali ne uspijeva da ga privede pravdi, Verhagen je kazao: "Vjerujem da Srbija može uhapsiti Mladića. Visoki predstavnici srpskih vlasti su mi obećali da će kad pobijede na izborima u Srbiji i promijene pojedine ljude u određenim institucijama, dostići vrlo brzo punu saradnju s ICTY-em".

"Ne tražimo ništa drugo od srpskih vlasti osim da ispune obećanje. Pričao sam s Jeremićem i Tadićem nekoliko puta o tome. Ne tražim nešto što oni ne mogu uraditi; uostalom, zar bi obećavali nešto što ne mogu učiniti" - upitao je holandski ministar.

Na tvrdnje srbijanskih vlasti da je "mreža" za hapšenje Mladića uspostavljena, ali da se ne zna kada će on završiti u njoj, Verhagen je odgovorio: "Kad su meni to rekli, ja sam pitao (glavnog haškog tužitelja) Brammertza misli li on da je dostignuta puna saradnja i on mi nije dao pozitivan odgovor."

"Slažem se da je bilo pozitivnih pomaka u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom otkako je ustoličena nova vlada. Pozdravili smo hapšenje Karadžića i napredak u saradnji. Ali između napretka i pune saradnje postoji velika razlika", tvrdi šef holandske diplomatije.

Verhagen je demantirao da Holandija primjenjuje posebne uvjete kada je Srbija u pitanju, kao i mišljenja da je Holandija jedina prepreka Srbiji na putu ka EU.

"To uopće nije tačno, to je besmislica. Mi smo uvijek govorili da je Srbiji mjesto u EU i spremni smo raditi s njom na realizaciji njezine evropske budućnosti. Mi smo do sada iz našeg budžeta pomogli direktno Srbiji s više od 50 miliona eura, što je značajna suma kada se ima u vidu naš udio u ukupnoj pomoći EU-a", ukazao je on.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...