{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Hadžić će biti uhapšen u godini koja je pred nama

F
31.5.2011. u 09:38
0
3
Tadić: Hadžić će biti uhapšen u godini koja je pred nama
0
Tadić: Hadžić će biti uhapšen u godini koja je pred nama
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas agenciji AP da su srpske vlasti uhapsile haškog optuženika Ratka Mladića odmah nakon što su otkrile mjesto na kojem se skrivao i poručio da će i preostali optuženik Goran Hadžić biti uhapšen.
Tadić je negirao pojedine tvrdnje da je vlast znala gdje se Mladić nalazi, rekavši da "nijedan takav komentar nema smisla".

"Istina je da smo uhapsili Ratka Mladića momentalno kada smo ga otkrili", rekao je predsjednik Srbije.

On je istakao da je siguran da će Srbija "uhapsiti Hadžića u narednih nekoliko sedmica, mjesec dana, u godini koja je pred nama".

Predsjednik Srbije je naglasio da je jasno da Srbija ispunjava svoje međunarodne obaveze i da će nastaviti to da čini.

Tadić je od Evropske unije zatražio da, poslije hapšenja Mladića, podrži napore Srbije da do kraja godine dobije status kandidata i datum za početak pristupnih pregovora.

"Samo tražim od EU da ispuni svoj dio. Mi smo svoj dio ispunili i nastavit ćemo to činiti", kazao je predsjednik Srbije.

Haški bjegunac Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak ujutro u selu Lazarevo u blizini Zrenjanina.

Mladić u pritvorskoj jedinici čeka pravosnažnost rješenja kojim je istražni sudija u petak konstatirao da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

"Niko više nema prava da Srbiju stavlja na stup srama", istakao je Tadić i dodao da niko nema pravo da kaže "da je ova zemlja bez vladavine zakona i niko ne može reći da smo narod koji nije u stanju da se suoči sa svojom prošlošću".

Tadić je rekao da Srbiji "treba dati isti put ka članstvu u Evropskoj uniji, primijenjen na druge bivše jugoslavenske republike, poput Hrvatske".

"Mi (zvanični Beograd) tražimo da Srbija, kao i Hrvatska, istovremeno dobije datum za početak pristupnih pregovora, a ne samo status kandidata. Kad kažem mi tražimo, mislim da to zaslužujemo", istakao je Tadić.

"Više nema prepreka", primjećuje predsjednik Srbije i dodaje da će "zaustavljanje Srbije biti čisto političko".

S određivanjem datuma mogućeg ulaska (pristupa) Uniji umnogome će se ojačati pozicija Tadićeve prozapadne vlade, primjećuje američka agencija i dodaje da će to također dati "bolesnoj (srpskoj) ekonomiji" više mogućnosti za stabilne strane investicije, pošto će to biti "signal" investitorima da je zemlja stabilna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: