Regija
0

Tadić danas objavljuje odlazi li s pozicije predsjednika

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić danas bi trebalo da objavi da li će skratiti svoj mandat poslije čega bi predsjednik Skupštine Slavica Đukić-Dejanović raspisala predsjedničke izbore.

Ukoliko Tadić odluči da skrati predsjednički mandat predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 6. maja, zajedno sa parlamentarnim i lokalnim.

"Blic" navodi da je pismo Tadićeve ostavke sinoć dobila predsjednik Skupštine Slavica Đukić Dejanović koja će, prema Ustavu, preuzeti dužnost predsjednika Srbije.

Tadić će svoju odluku objaviti građanima u Smederevu.

Prema pisanju medija, u obrazloženju ostavke se navodi da su Srbiji potrebne institucije sa osnaženim mandatom građana, da država s novom snagom mora krenuti u nastavak puta ka EU i pridobijanju investitora, da ne smije cijelu godinu da izgubi u izborima, da se ne rasipa novac i vrijeme građana. 

Tadić će ponovo biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika države, a spremnost da se kandiduju na ovu funkciju izrazili su lider SNS Tomislav Nikolić i prvi čovjek koalicije SPS -PUPS - JS Ivica Dačić. 

Očekuje se i kandidatura lidera SVM-a Ištvana Pastora, ispred URS-a na predsjedničke izbore ići će biznismen Milan Panić, kao i predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović ispred pokreta "Preokret". 
Kandidat SRS-a biće Aleksandar Martinović, iz DSS-a nisu željeli da pričaju o imenima, a zna se da svog  kandidata spremaju i "Dveri".

Ukoliko Tadić odluči da skrati mandat, u Srbiji će biti održani deseti izbori za prvog čovjeka države. Izbori se, po Ustavu, održavaju svake pete godine. Prvi put su održani 1990. godine, kada je ta funkcija uvedena.