Regija
0

Swoboda obećao pomoć Hrvatskoj oko dovršenja pregovora

FENA
Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta obećali su u srijedu hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću da će učiniti sve kako bi uvjerili svoje kolege da je apsolutno važno da Hrvatska dovrši pristupne pregovore do kraja ove ili početka sljedeće godine, a obećali su i pomoć oko rješavanja spornih pitanja sa Slovenijom.

"Predsjedniku smo dali dva obećanja, prvo - da ćemo učiniti sve kako bismo svoje kolege u EP-u uvjerili da je apsolutno važno pomoći Hrvatskoj da tijekom ove godine finalizira pregovore do kraja ove ili početka sljedeće godine", kazao je nakon razgovora sa Stjepanom Mesićem Hannes Swoboda, član Odbora za vanjsku politiku EP-a i izvjestitelj u EP-u za Hrvatsku.

"Drugo obećanje glasi da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se sa Slovenijom, kao predsjedavajućom zemljom Unije i susjednom zemljom, postigne paket kompromisa koji će deblokirati ono što je deblokirano. To se odnosi na ribarstvo, granice i arbitražu treće strane koja mora biti provedena vrlo skoro", dodao je Swoboda.

Hrvatski predsjednik kazao je da se tijekom susreta s izaslanstvo EP-a "analizirala situacija u Hrvatskoj i pitanja vezana uz ubrzanje procesa za ulazak u EU i NATO".

Swoboda je rekao da se sljedeće godine održavaju izbori za Europski parlament, te da će zadnja opća sjednica biti održana krajem travnja i "to je datum kada bismo trebali dati naš pristanak za ugovor o pristupanju".

Ioan Mircea Pascu, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a je kazao da je tijekom "razgovora s predsjednikom vidio istu odlučnost kao i u vladi da Hrvatska pojača svoje napore kako bi 2008. učinila ključnom godinom u nastojanjima da postane članica EU, i za nadati se da će to biti 2009. godine."

Također je kazao da mu je iznimno drago što će Hrvatska uskoro postati članica NATO saveza. "Meni kao Rumunju iznimno je drago što će za vrlo kratko vrijeme Hrvatska u glavnom gradu moje zemlje postati članica NATO-a", rekao je Pascu.

Dodao je da se radi o jednoj polovici posla a da je "druga polovica, pristupanje EU-u, važnija".