"Prijetnja po pomirenje na Balkanu"
161

Svjetski mediji: Regionalni lideri izbjegli Nikolićevu inauguraciju

FENA
Inauguracija Nikolića
Inauguracija Nikolića
Svjetske agencije izvijestile su sinoć o inauguraciji predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ističući da regionalni lideri, izuzev crnogorskog presjednika Filipa Vujanovića, nisu došli u Beograd uglavnom zbog Nikolićevih izjava koje dovode u sumnju njegove "proklamirane ciljeve za pristupanje EU".

Iako pozvani, predsjednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije - "balkanskih država koje su bile uvučene u krvavi raspad bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, izbjegli su svečanost inauguracije u Beogradu", javila je agencija AP.

Američka agencija podsjeća da je Nikolić negirao da je "masakr u Srebrenici tokom kojeg su snage bosanskih Srba ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u 1995, bio genocid".

"Bivše jugoslavenske komšije" također su ljute zbog Nikolićevih izjava da je Vukovar 'hrvatski grad' uništen od srpskih snaga tokom rata za nezavisnost Hrvatske u devedesetim godina prošlog stoljeća, zapravo srpski grad", dodao je AP.

Takve Nikolićeve izjave podstakle su strahovanja da je njegova iznenađujuća pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora nad liderom proevropske Demokratske stranke Borisom Tadićem "prijetnja po poslijeratno pomirenje na Balkanu", što je ključni uvjet da Srbija postane članica EU-a, ističe američka agencija, prenio je Tanjug.

Agencija France Presse navodi da je novi predsjednik Srbije bio "žestoko kritiziran u inostranstvu" zbog izjava koje je dao vezano za Srebrenicu i da je "naljutio Zagreb zbog izjave o ratu 1991-1995. između Hrvatske i pobunjenih Srba podržanih iz Beograda".

"Svi regionalni šefovi država, osim crnogorskog predsjednika Vujanovića, u ponedjeljak su bojkotirali prijem, što je znak koliko su Nikolićeve izjave poremetile osjetljive odnose sa susedima, (mada je) Nikolić pokušao da spusti uskovitlano perje", navela je francuska agencija.

Britanska agencija Reuters također je primijetila izostanak regionalnih lidera, između ostalih i predsjednika Albanije, i navela da je razlog "nekoliko kontroverznih Nikolićevih komentara poslije njegovog izbora prije tri sedmice".

"Nikolić je na probi, uz osudu njegovog komentara o Srebrenici, najtežeg masovnog ubistva u Evropi od Drugog svjetskog rata", navodi britanska agencija.

Radio "Slobodna Evropa" navodi da je inauguracija Nikolića "prošle bez regionalne podrške" i dodaje da je svečanosti prisustvovalo oko 1.200 zvanica, među njima i bivši srpski predsjednika Boris Tadić, kao i da se nekoliko sati prije ceremonije Nikolić sastao s povjerenikom EU-a za proširenje Štefanom Fueleom, koji je govorio i na inauguraciji.

"No, svečanost pod krovom Predsjedništva odvija se u sjenci regionalne podjele koju je svojim izjavama isprovocirao sam Nikolić, a zbog čega je zanimljiviji bio odgovor na pitanje ko nije došao, nego ko jeste", naveo je Radio "Slobodna Evropa".

Radio ističe da predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk nisu došli zbog Nikolićevih spornih izjava, isto je postupio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dok je bez zvaničnog objašnjenja izostao predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

U Beograd je stigao crnogorski predsjednik Vujanović i član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Nebojša Radmanović, kao i lider Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nikolić, iako je posljednjih godina u zemlji i izvan nje prihvaćen kao proevropski političar, ne može se lako odvojiti od svoje radikalske prošlosti", zaključuje "Slobodna Evropa“.