Regija
2

Svjetski mediji: Povratak na vlast bivših Miloševićevih savjetnika

FENA
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Svjetske agencije izvijestile su da je lider socijalista Ivica Dačić danas od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića dobio mandat da formira koalicionu vladu, što bi, kako ocjenjuju, moglo usporiti evropski put zemlje.

Reuters je izvijestio da bi taj potez mogao izazvati zabrinutost u vezi s nastojanjem Srbije da postane članica Evropske unije.

Britanska agencija, međutim, prenosi Nikolićeve riječi poslije susreta s Dačićem da je zadatak nove vlade da omogući bolji život građanima, kao i da ostane na evropskom putu.

Agencija Associated Press izvijestila je da se Nikolić sastao s Dačićem kako bi ga i zvanično odredio za mandatara koji će predvoditi novu koalicionu vladu koja će uključiti socijaliste, Srpsku naprednu stranku (SNS) i Ujedinjene regione Srbije.

AP ocjenjuje da će to označiti "povratak na vlast bivših saveznika Slobodana Miloševića".

Agencija podsjeća da se Dačić ove sedmice "razišao" sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerom - Demokratskom strankom, nakon čega je odabrao da formira vladu sa, kako se navodi, "Nikolićevim nacionalistima koje podržava Rusija".

Iako Nikolić i SNS tvrde da su se preobratili od antizapadne u proevropsku partiju, nova vlada - u kojoj će nacionalisti dominirati - najvjerovatnije će, smatra AP, usporiti evropski put zemlje i ojačati utjecaj Rusije na Balkanu, prenio je Tanjug.

Agencija France Presse izvijestila je da je predsjednik Srbije dao Dačiću mandat da formira vladu s "njegovim proruskim" SNS-om.

Prema Ustavu Srbije, predsjednik daje mandat za formiranje vlade onome ko može da dokaže da ima parlamentarnu većinu uz sebe, podsjeća AFP i navodi da će u slučaju da uspije sastaviti novu vladu Dačić biti premijer. Krajnji rok za formiranje vlade je 5. septembar, navodi AFP, i podsjeća da su partije najavile ubrzane pregovore na sastavljanju nove vlade.