{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok: Šešelj rekao da mu je Milošević tražio dobrovoljce za BiH

F
6.2.2008. u 00:41
0
0
Svjedok: Šešelj rekao da mu je Milošević tražio dobrovoljce za BiH
0
Svjedok: Šešelj rekao da mu je Milošević tražio dobrovoljce za BiH
Svjedok optužbe Yves Tomich izjavio je u utorak na suđenju Vojislavu Šešelju da je sam Šešelj potvrdio kako mu je 1992. tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević tražio da dobrovoljce Srpske radikalne stranke šalje na ratišta u Bosni i Hercegovini.
"U maju 1992. Milošević je prvi put primio Šešelja i izričito tražio od njega da pojača napore za slanje dobrovoljaca u BiH... Milošević je osigurao pozadinsku podršku za to", rekao je Tomich, francuski magistar slavistike koji je za optužbu sačinio studiju "Ideologija velike Srbije u 19. i 20. stoljeću".

Tomić je naznačio da je Milošević u to vrijeme izjavljivao kako mu se Šešelj "najviše sviđa" od svih opozicijskih čelnika.

Njihove stranke, Socijalistička partija Srbije i SRS, tada su bile saglasne u "zastupanju srpske stvari u Hrvatskoj i BiH" i "ideološki bliske", rekao je Tomich.

Ta bliskost potvrđena je, kazao je, i time što SRS nije istaknula kandidata na predsjedničkim izborima u Srbiji u decembru 1992., već je podržala Miloševića, koji je pobijedio protukandidata Milana Panića.

Do jeseni 1993. radikali su u parlamentu podržavali i manjinsku vladu socijalista, ali je do raskida došlo nakon što se SRS usprotivila Vance-Owenovom mirovnom planu za BiH koji je Milošević podržavao, izjavio je Tomich.

Milošević je stoga, kako navodi svjedok, raspustio skupštinu, raspisao izbore i pokrenuo jaku medijsku kampanju protiv radikala, nakon čega su oni ostvarili znatno lošiji izborni rezultat.

Tomich je kazao i da su samoproglašene Republika srpska Krajina u Hrvatskoj i Republika srpska u BiH u više navrata proklamirale kao cilj pripajanje Srbiji i SR Jugoslaviji, ali da zvanični Beograd to nikada nije prihvatio zbog straha od međunarodnih reakcija, iako je i Miloševićev cilj bio stvaranje proširene srpske države.

Tužiteljica Lisa Bursey završila je glavno ispitivanje Tomicha, koga u nastavku suđenja unakrsno ispituje optuženi Šešelj, prenijela je Beta.

Lider SRS-a je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premještanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za protjerivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1991.-1993. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: