Bivši šef tima UNMIK-a
0

Svjedoci u slučaju "žute kuće" doslovno nestali

FENA
Zloglasna "žuta kuća"
Zloglasna "žuta kuća"
Bivši šef tima UNMIK-a i Haškog tužilaštva koji je 2004. obišao "žutu kuću" na sjeveru Albanije, u kojoj su, kako se sumnja, Srbima otetima sa Kosova vađeni organi, rekao je da su svjedoci u tim slučajevima "doslovno nestali" kada je počela istraga protiv Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja.

"Bilo je tragova koje je trebalo pratiti. Političari treba da odgovore zašto se nije nastavilo dalje. Istraga Vijeća Evrope bit će najbolji način da se otkrije šta se dogodilo. Ali, može da bude problem šta ćete pronaći devet godina kasnije", rekao je Jose Pablo Barajbar u razgovoru za današnje "Novosti".

Barajbar, bivši šef ureda UNMIK-a za forenziku i nestale osobe, rekao je da je misija UN-a prve informacije o trgovini organima dobila krajem 2002. ili početkom 2003. od osmero svjedoka, od kojih su neki bili iz Prizrena, a drugi iz Albanije.

"Neki su tvrdili da su već bili u 'žutoj kući', drugi da su vidjeli kako se iz nje iznose tijela i sahranjuju na lokalnom groblju. Neki su nam čak rekli i da su prevozili ljude u Albaniju. Nismo razgovarali ni s kim ko je rekao da je učestvovao u onome što se navodno događalo u 'žutoj kući', ili da je, recimo, bio otet", ispričao je bivši šef istražnog forenzičkog tima UNMIK-a.

Barajbar kaže da prve informacije nisu stigle od Haškog tužilaštva, kako je navela bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte u svojoj knjizi, već da je misija UN-a kontaktirala Tribunal.

On je rekao da je istražni tim UNMIK-a na osnovu "precizne informacije" stigao do kuće žute boje, ali da dokazi koje je tamo pronašao - bočice lijekova, hirurški kontejner, nisu bili dovoljni za zaključivanje, "bili su neuvjerljivi", ali da je bilo dovoljno informacija da se istraga nastavi, što je njegov tim i očekivao.

Prema njegovim riječima, dalje istrage nije bilo iz više razloga, a jedan od njih je što je ubrzo poslije toga počela istraga protiv Ljimaja i Haradinaja.

"Čim se to dogodilo, svi izvori koji su mogli da nas odvedu do groblja i da nam pokažu gdje su tačno tijela zakopana - nestali su! Doslovno nestali! Počeli su da se kriju i nikada više nisu htjeli da progovore s nama. Pobjegli su!", rekao je Barajbar.

Barajbar je odbacio kao gluposti optužbe da je lično bio umiješan u krađu kostiju nestalih s Kosova, zbog čega su porodice nestalih podnijele krivične prijave protiv njega. On je ocijenio da neko manipulira porodicama nestalih.

Barajbar je rekao da su kosti uzimane u okviru projekta Haškog tribunala kojim bi se utvrdili osnovni antropološki standardi na Balkanu i da je njegov tim napravio standarde za cijeli Balkan i u "ogromnoj većini slučajeva su vraćali uzorke odmah poslije ispitivanja".