{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svilanović: Zbog Koštunice teško očekivati potpisivanje SSP-a sa Srbijom

F
28.1.2008. u 12:03
0
0
Svilanović: Zbog Koštunice teško očekivati potpisivanje SSP-a sa Srbijom
0
Svilanović: Zbog Koštunice teško očekivati potpisivanje SSP-a sa Srbijom
Nakon poruke premijera Vojislava Koštunice veoma je teško očekivati da će Srbija uskoro ponovo biti u prilici potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, izjavio je za beogradski "Blic" od ponedjeljka dužnosnik Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Goran Svilanović.
Svilanovića zabrinjava poruka Koštunice, izrečena u nekoliko navrata prošloga tjedna, da "sporazum ne bi trebao biti potpisan ako EU odluči poslati svoju misiju na Kosovo", jer smatra da bi ta izjava mogla potpuno blokirati potpisivanje Sporazuma.

Za isti broj "Blica" srbijanski predsjednik Boris Tadić je rekao kako će do potpisivanja Sporazuma s EU doći vrlo brzo te da je taj proces započela još Đinđićeva vlada i da su velik doprinos tom poslu dali i građani Srbije.

"Važno je znati da se sporazum tiče ekonomskih pitanja i da on otvara nove mogućnosti za razvoj srpskog gospodarstva", rekao je Tadić.

On je ponovio kako "nikada neće prihvatiti neovisnost Kosova" te naglasio kako je drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji 3. veljače od presudne važnosti .

"Nemojmo se zavaravati, Šešelj je i dalje šef Srpske radikalne stranke i politiku koju provodi Tomislav Nikolić u svakom trenutku kreira Vojislav Šešelj, ništa se tu nije promijenilo. Građani, dakle, moraju biti svjesni da glasovanjem za Nikolića u stvari glasuju za Šešelja i njegovu politiku sukoba, mržnje i izolacije", rekao je Tadić, protukandidat Nikoliću na tim izborima.

Beogradski elektronički mediji ovih dana prenose i stajalište srbijanskog premijera i lidera Demokratske stranke Srbije Koštunice, iznesene u subotu na srbijanskoj državnoj televiziji RTS, "da je njegova Demokratska stranka Srbije ponudila Tadićevoj Demokratskoj stranci aneks koalicijskog sporazuma kojim traže da Vlada Srbije poništi već parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU ako EU pošalje misiju na Kosovo".

Tadić je taj zahtjev već ranije odbio nazivajući ga ucjenom i u drugom krugu kampanje nastavio inzistirati na važnosti približavanja EU.

Premijer Koštunica pak, u spomenutoj emisiji, odbacio je glavnu poruku Tadićeve kampanje da Srbija sada bira svoju budućnost, između EU i izolacije, ističući kako je uvjeren da Srbija ne može promijeniti svoj glavni pravac prema EU. Prema njegovu mišljenju, izbor Nikolića ne bi bio povijesna prekretnica jer, kako je rekao, "predsjednik ima male ovlasti".

Ministari vanjskih poslova EU u ponedjeljak će raspravljati o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: