{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svilanović: Konferencija u Beču je najvažniji ovogodišnji sastanak

F
25.8.2015. u 10:28
11
7
Svilanović: Konferencija u Beču je najvažniji ovogodišnji sastanak
11
Svilanović: Konferencija u Beču je najvažniji ovogodišnji sastanak
Goran Svilanović (Foto: Arhiv)
Generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) Goran Svilanović ocijenio je Regionalnu konferenciju u Beču kao ovogodišnji najvažniji sastanak koji se odnosi na zapadni Balkan i na Bosnu i Hercegovinu.
"U prethodnih godinu dana, u nekoliko navrata su se sastajali ministri saobraćaja, ministri vanjskih poslova, a konačan dogovor postigli su premijeri. Koliko je meni poznato, na osnovu dogovora o prioritetnim saobraćajnim koridorima, 10 projekata će dobiti direktnu finansijsku podršku od Evropske unije", kazao je Svilanović Feni.

Po njegovim procjenama, u ovom trenutku se očekuje da na samitu u Beču EU omogući 600 miliona eura za te projekte, a radi se o direktnim sredstvima pomoći, tako da će neki od projekata biti započeti možda već prije kraja godine.

Navedena sredstva, kaže, odnose se i na projekte koje je BiH predložila, a radi se o željezničkoj i putnoj infrastrukturi.

Istakao je da će samitu u Beču prisustvovati i predstavnici Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke, s kojima će biti razgovora o sredstvima koja oni mogu da osiguraju, ali tu se radi o kreditima.

"Što se tiče BiH, prijedlozi koje su predstavnici Vijeća ministara BiH sačinili prethodnih mjeseci, u najvećoj mjeri su podržani i prihvaćeni", rekao je Svilanović.

Dok će ministri ekonomije, pojašnjava, osim o strukturnim projektima razgovarati i o ekonomskim problemima koji se u najvećoj mjeri odnose na nezaposlenost, te na na ekonomsko upravljanje i problem zaduženosti, ministri vanjskih poslova razgovarat će o evropskim i balkanskim problemima vezanim za migrante, kao i za one koji ratuju na raznim stranim ratištima, a dolaze i s "naših prostora".

Dodao je da će tema razgovora premijera država biti proces pridruživanja i ukupno političko stanje u regionu, uključujući i neriješena bilateralna pitanja koja prave dvostruku štetu.

"Prvo, direktno utiču na reformski proces na nacionalnom nivou tako što ga guše i usporavaju, a posebno utiču i na proces pridruživanja, tako što ga odgađaju i usporavaju", pojasnio je Svilanović.

Kako je istakao, jedan mali korak naprijed napravit će upravo BiH i Crna Gora, tako što će potpisati sporazum o granici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: