Protest protiv Haškog tribunala
0

FOTO+VIDEO / "Svi su Srbi Ratkovi vojnici" poručuju desničari iz Beograda

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ultradesničarske organizacije SNP Naši i Zavetnici održale su sinoć protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu zbog presude Haškog tribunala kojom su optužbi za ratni zločin oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako je saopšteno iz ovih organizacija, okupljenima se obratio predsjednik Srpskog sabora Zavetnici Stefan Stamenkovski, kao i lider organizacije Obraz, kojoj je zabranjeno djelovanje, Milan Obradović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na protestu koji je protekao bez incidenata pročitani su zahtjevi organizatora upućeni vlastima, u kojima se zatražili momentalni prekid pregovora za ulazak Srbije u Evropsku uniju, preispitavanje presuda Haškog tribunala pred Vijećem sigurnosti i Generalnom skupštinom UN-a.

Zatraženo je i da Srbija ne dozvoli izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj i da vlasti ne dozvole integrisano upravljanje administrativnim prelazima na Kosovu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poručeno je da će ih srpski narod, ako treba, braniti i svojim životima.

Skup su osiguravale jake policijske snage i žandarmerija koja je imala opremu za razbijanje demonstracija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učesnici skupa su nosili srpske i zastave svojih organizacija, slike haškog optuženika Ratka Mladića kao i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Svi su Srbi Ratkovi vojnici" i "U Krajini pravoslavne sveće ugasiti niko neće".

U Beogradu su protiv Haškog tribunala i u subotu protestovale vanparlamentarne partije, Srpska radikalna stranka (SRS) i pokret Dveri.