Nove mjere
23

Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku iz žarišta koronavirusa moraju u karantin

Dž. L.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske odlučio je danas da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta koronavirusom moraju biti u obaveznom karantinu te da se odgode svi skupovi na kojima sudjeluje više od 1.000 ljudi, javljaju hrvatski mediji.

Predsjedavajući civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta zaraze biti u obveznom karantinu 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rješenje za samoizolaciju, piše Index.hr. On je također predložio građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom.

I hrvatske civilne zaštite savjetovali su i odgode svih skupova i organizovanih okupljanja na kojima učestvuje više od 1.000 ljudi. Oni organizatori koji će eventualno održati neki skup, dužni su osigurati najviše higijenske standarde te punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

Božinović je dodao da se svim učesnicima javnih skupova treba dati jasna uputa da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta.

On je poručio kako ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne trebaju dolaziti na takve manifestacije, a prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od općinske civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

Kada je riječ o novim mjerama, Božinović je kazao: "Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantin na 14 dana".

S druge strane, hrvatskim državljanima koji dolaze iz žarišta propisana je mjera samoizolacije od 14 dana.

U Hrvatskoj je i dalje epidemiološka situacija mirna. Do sada je potvrđeno 12 slučajeva koronavirusa u našoj susjednoj zemlji. S druge strane, epidemiološka situacija širom Evrope je pogoršana. Samo u Italiji danas imamo novih 1.499 bolesnika.