Zagreb
0

Sveučilišni profesori na meti antikorupcijske akcije "Indeks"

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
U antikorupcijskoj akciji "Indeks" danas je na obavijesni razgovor u policiju priveden veći broj sveučilišnih profesora s četiri zagrebačka fakulteta i jedne visoke škole te asistenti, posrednici i pomagači koje se sumnjiči za primanje i davanje mita te poticanje na ta nedjela.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dinko Cvitan na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestili su da je akcijom, koja je počela prije više od godinu dana, obuhvaćeno 95 osoba za koje se sumnja da su uzimale ili davale mito za upise na fakultete i polaganje ispita.

Nisu otkrili imena osumnjičenih profesora niti o kojim fakultetima je riječ, no mediji javljaju da je policija upala na Ekonomski fakultet, Fakultet prometnih znanosti te da su na meti još Fakultet strojarstva i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER).

Mediji od jutros objavljuju imena privedenih na obavijesne razgovore među kojima je i profesorica Ekonomskog fakulteta Deša Mlikotin Tomić, inače od sredine srpnja ove godine i predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U Povjerenstvo je izabrana kao vanjski član iz redova uglednih javnih djelatnika.

Mediji javljaju da policajci su od jutros pretresaju i njezin stan.

Čelnici DORH-a i USKOK-a izvijestili su da za 21 profesora, tri asistenta te četvero službenika postoji osnovana sumnja u korumpiranost, dok se za ostale obuhvaćene akcijom još prikupljaju dokazi. Njih se tereti da su za upise na fakultete uzimali i do 9000 eura, a cijena polaganja ispita kretala se od 400 do 2000 eura.

Policija je u akciji izvršila pretrage kabineta na fakultetima, stanova i automobila 73 osobe obuhvaćene akcijom "Indeks", a kod jedne osobe osumnjičene za posredovanje pronađeno je 25 indeksa i 25.000 eura.

Akcija uhićenja počela je jutros nakon što je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tonko Čurko dao dopuštenje glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajići i ravnatelju policije Marijanu Benku da policija uđe u prostore Sveučilišta.

Policija je potom ušla na Ekonomski i Prometni fakultet, gdje pretresaju kabinete, privode osumnjičene i prikupljaju dokaze, među ostalim i indekse studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić i Ivan Dadića koji bi od 1. listopada trebao stupiti na dužnost dekana Prometnog fakulteta izjavili su da će se održati svi ispitni rokovi koji su predviđeni za dana, no nisu isključili kašnjenja zbog izvanredne situacije uzrokovane policijskom akcijom.