Regija
0

Švercer oružjem Slobodan Tešić dobio srbijanski diplomatski pasoš

Klix.ba
Slobodan Tešić
Slobodan Tešić
Slobodan Tešić, trgovac oružjem, je među onima koji su dobili diplomatski pasoš od doskorašnjeg srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića, piše Blic.

Tešić, vlasnik firme "Temeks", 2004. godine je stavljen na crnu listu Ujedinjenih nacija zbog toga što je kršio sankcije za izvoz naoružanja u Liberiju. O njegovim poslovima vezanim za trgovinu oružjem u nekim od najvećih ratnih žarišta na svijetu, osim medija u regionu, pisao je i WikiLeaks. I pored toga, Tešić je nedavno dobio diplomatski pasoš.

"Mrkić je iskoristio sve diplomatske kapacitete kako bi Tešić bio skinut s liste UN-a, pa nikog u Ministarstvu nije začudilo kada mu je dao pasoš. Inače u tom pasošu, u odeljku 'zvanje', stoji da je Tešić savjetnik", navodi izvor Blica.

Tešić je blizak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a svojevremeno je bio i finansijer SNS-a. Zauzvrat, njegova kćerka Danijela je uoči izbora 2012. bila 96. na izbornoj listi naprednjaka.

Podsjetimo, Tešić je snimljen i tokom susreta u kafani sa bivšim glavnim tužiteljem Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom.

Nakon tog skandala, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Barašin je smijenjen sa funkcije glavnog državnog tužitelja, premještan je na mjesto tužitelja u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i smanjenja mu je tada plaće na iznos od deset posto u periodu od tri mjeseca.