Hrvatska
138

Svećenik pedofil skinuo 3.000 fotografija djece, ide u zatvor

Klix.ba
Mladen Kožina
Mladen Kožina
Mladen Kožina, 60-godišnji župnik Župe Presvetog Srca Isusova, je osuđen na godinu zatvora, jer je od početka 2007. do početka 2010. godine sa interneta skinuo 3.000 snimaka dječije pornografije. Kožina je postigao nagodbu pa će u roku od mjesec dana biti upućen na izdržavanje kazne.

Prema optužnici, Kožina je skidao fotografije obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, a uhapšen je u oktobru prošle godine u velikoj akciji protiv pedofilije - Oliver.

I prije nego što je policija službeno objavila da je uhapšen, zagrebačka Nadbiskupija je dekretom udaljila Kožinu s mjesta župnika u župnoj crkvi u sklopu bolnice Sestre milosrdnice u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici. Upravo je Nadbiskupija, koja je informaciju o istrazi dobila 12. oktobra 2010. godine, objavila njegov identitet. Akcija Oliver, za koju su informacije došle iz Londona, bila je najveća nakon Sledgehammera (Malj) 2008. godine, kada je bilo 187 osumnjičenih koji su pristupali stranici, smještenoj na hrvatskom web-provideru, na kojoj je bilo stotinjak fotografija golih djevojčica mlađih od 18 godina, piše Jutarnji.hr.

U akciji je uhapšeno i nekoliko osoba na području Brčko Distrikta.