Regija
0

Svečanost uprkos prijetnjama Zukorliću

FENA
U Sjenici i Tutinu će danas, prvog dana muslimanske (hidžretske) Nove godine, biti održane najavljene svečanosti na kojima će se vjernicima obratiti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Kako je Tanjugu jutros potvrđeno u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, svečanosti će biti održane uprkos prijetećoj poruci koju je muftija Zukorlić u utorak dobio putem mobilnog telefona.

Zukorlić je jučer, nakon razgovora sa ministrima pravde Dušanom Petrovićem i bez portfelja Draganom Đilasom, rekao da će, s obzirom na prijeteće poruke, njegov odlazak u Tutin zavisiti od reakcije policije na zahtjev Mešihata da se utvrdi poreklo prijeteće poruke i preduzmu odgovarajuće mjere.

Zukorliću je preksinoć upućena prijetnja da će "biti likvidiran" prvog dana muslimanskog praznika na centralnom trgu u Tutinu.

Inače, muslimanska nova 1429. godina protječe u znaku napetosti unutar islamske zajednice.

U oktobru 2007. godine formirani Rijaset Islamske zajednice Srbije, kojim rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić, također će večeras organizirati svečanost u novopazarskom Domu kulture.

Iz Rijaseta je ranije najavljeno da će tokom novogodišnje ceremonije koju u Sjenici i Tutinu organizuju Zukorlićevi sljedbenici, biti čuvani vjerski objekti koji su pod kontrolom vrhovne vlasti Islamske zajednice Srbije.

Prema tvrdnjama Rijaseta, Zilkićeva opcija u Sjenici kontrolira pet od 10 džamija, a u Tutinu 10 od 18 džamija.