35 dana veselja
0

FOTO / Svečano otvoren prvi Dubrovnik karneval fest

Sarajevo-x.com
Foto: M. Skvrce
Foto: M. Skvrce
Mimohodom karnevalskih grupa Župa dubrovačka, Sinj, Čakovec i Halubajski zvončari, u pratnji Cavtatskih mažoretkinja i limene glazbe te primopredajom ključeva Grada Meštru od karnevala sinoć je ispred Crkve sv. Vlaha, svečeno otvoren prvi Dubrovnik karneval fest.

Predvođeni višetruko nagrađivanim Cavtatskim mažoretkinjama i limenom glazbom, Stradunom su prošetali župski karnevalisti u charleston stilu, kao djevojke iz harema i uvijek dobro raspoloženi župski gusari. Slijedili su ih Sinjani, a potom i Arapi koji su na devema stigli iz Čakovca. Oduševljenje okupljenih su izazvali Halubajski zvončari iz Viškova sa svojim tradicionalnim životinjskim maskama i impozantnim nastupom, koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine.

Uslijedila je primopredaja ključeva Grada Meštru od karnevala, čime su maškare preuzele vlast nad gradom na narednih 35 dana. Okupljene je pozdravio i predsjednik Evropskog udruženja karnevalskih gradova Henry van der Kroon, ponovno istaknuvši zadovoljstvo svojim boravkom u Dubrovniku i sudjelovanjem na prvom Dubrovnik karneval festu. Karnevalisti i građani su se u dobrom raspoloženju nastavili družiti do kasno u noć u taverni Arsenal, a potom i u Karnevalskom parku uz Trio Laus i tenora Josip Paulić Palkija.

Karnevalski program se nastavlja mimohodom Stradunom, u subotu u 11:00 sati. Uslijedit će zajednički objed karnevalista i građana u Karnevalskom parku, u Parku u Pilama, kad će se u velikoj teći kuhati karnevalski grah uz povoljne cijene. U Culture Clubu Revelin na programu je i prva kvalifikacijska večer glazbenog festivala na kojoj će s originalnim karnevalskim skladbama nastupiti muzičari iz cijele Hrvatske.