U prometu od ponoći
2.6k

Svečano je otvoren Pelješki most, ostvaren hrvatski san o spajanju teritorije

D. Be.
Foto: Pixsell/Igor Kralj
Foto: Pixsell/Igor Kralj
Večeras je u prisustvu velikog broja zvanica i na ceremoniji koja je koštala oko milion kuna svečano otvoren Pelješki most, nazvan "svehrvatskim projektom".

Nakon obraćanja zvaničnika i onih koji su učestvovali u gradnju 357 miliona eura vrijednog mosta počeo je veliki vatromet, a sa kopnene strane krenula je Nevera, automobil kompanije, a s pelješke automobil trostrukog evropskog prvaka na brdskim utrkama Nike Pulića.

Automobili i motocikli su vozili uz veselje nazočnih građana i funkcionera, a sve praćeno velikim vatrometom, trubama, bengalkama s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao da su "mostovi u prvom redu djela konkretnih ljudi". Dodao je da osim zasluge arhitekata i graditelja postoji i zasluga onih koji su pomogli da se omogući finansiranje tog projekta.

"Pelješki most je podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, socijalnom statusu, uvjerenjima. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest. Vjerujem da ćemo se u godinama pred nama boriti za ono što je važno. Pelješki most jest većinom finansiran EU novcem, ali to je naš novac kojeg smo skupo, skupo platili", rekao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da je veseo i ponosan jer je ovaj historijski dan obilježen na veličanstven način

"Uspjeli smo zajedno, ostvarili smo hrvatski san, budimo sretni", zaključio je.

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske nakon 300 godina povezan s ostatkom zemlje, počela je na odmorištu Komarna "Fanfarama 304" skladatelja Mateja Meštrovića, skladbom posebno napisanom za ovu prigodu nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva skladba "Neka prođu".

Nakon evropske himne "Oda radosti" te himne Hrvatske "Lijepa naša domovino" iznad mosta preletjelo je pet aviona akrobatske skupine "Krila oluje", a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta. Tokom programa prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

Prisutnima se obratila i potpredsjednica Evropske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a videoporukom kineski premijer Li Keqiang.

Redovan saobraćaj mostom počet će se odvijati nakon ponoći.