{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svakom trinaestom penzioneru penzija pogrešno obračunata

F
22.12.2010. u 12:17
0
0
Svakom trinaestom penzioneru penzija pogrešno obračunata
0
Svakom trinaestom penzioneru penzija pogrešno obračunata
Foto: Arhiv
Svakom trinaestom penzioneru u Sloveniji iznos penzije nepravilno je obračunat, a nisu rijetki ni slučajevi u kojima se penzije isplaćuju osobama koje su već umrle, pokazala je, između ostalog, revizija poslovanja državnog zavoda za penziono osiguranje za razdoblje od 2000. do 2008. godine.
Glavni državni revizor Igor Šoltes takve je nalaze ocijenio posljedicom "slabosti" u evidenciji zavoda o osiguranicima i penzionerima, nedostatka prave informatičke i programske opreme, ali i nepostojanjem prave interne provjere jer se jednom obračunati iznosi penzija mogu promijeniti samo na žalbu penzionera, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Šoltes je za list rekao da je zavodu za penziono osiguranje odredio da nedostatke moraju popraviti, ali se i racionalnije ponašati jer su u razdoblju od osam godina broj zaposlenih povećali za 24 posto, a troškovi rada zavoda više nego udvostručeni, iako je broj penzionisanih u tom periodu porastao samo za 15 posto.

Isto tako, državna revizija preporučila je da se ubuduće ljudima koji su pred odlaskom u penziju ubuduće šalju obavijesti o tome kakvu penziju mogu očekivati, zajedno sa što jednostavnijim pojašnjenjem kako je izračunata.

Prema nalazu revizora, do grešaka u izračunu najčešće dolazi zbog pogrešno izračunate osnove i pogrešnog usklađivanja prema inflaciji i prosječnim platama te nepravilnosti u obračunu beneficiranog staža.

Zbog grešaka u sistemu obavještavanja nisu rijetki slučajevi da se penzije jedno vrijeme isplaćuju i nakon smrti osiguranika, pa je tako na kraju 2008. godine zavod za penziono osiguranje imao 1,5 miliona eura potraživanja prema "pokojnicima", odnosno njihovim porodicama. Najviše pojedinačni dug prema zavodu koji se na taj način pripisao jednom osiguraniku iznosio je čak 25.273 eura, što znači da se penzija umrloj osobi isplaćivala duže vrijeme.

U zavodu takve slučajeve tumače time što su podatke u umrlim osiguranicima, odnosno penzionerima, dobijali sa zakašnjenjem, a u nekim slučajevima ih nisu niti dobivali. Zato su nedavno uveli praksu po kojoj dva puta godišnje provjeravaju jesu li primatelji penzija na životu iz središnjeg registra stanovništva.

Prema sadašnjim propisima potvrdu da su još na životu dužni su jednom godišnje slati samo korisnici slovenskih penzija koji žive u inostranstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: