Boris Tadić
0

'Svakog trenutka ću braniti Dejtonski sporazum'

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nikada neće dovesti u pitanje integritet BiH i da će svakog trenutka pred međunarodnim forumima braniti i posljednje slovo Dejtonskog sporazuma, a to podrazumijeva postojanje Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) i njihovih legitimnih institucija.

Tadić je ocijenio da bi bilo veoma opasno da se odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o stavljanju van snage zaključaka Narodne skupštine RS od 14. juna tumači pogrešno - kao pokušaj poništavanja RS.

"Na predstavnicima građana RS je da pronađu pravi način reagovanja na novu situaciju", smatra Tadić.

On je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je Srbija za međunarodnu zajednicu konačno postala faktor stabilnosti i da oko toga više nema nikakve dileme, te da je tu potvrdu dobio i u nedavnim razgovorima sa najvišim državnim funkionerima SAD, Rusije, Francuske i Italije.

"Srbija je apsolutno nezaobilazan i ključni politički faktor na Balkanu... Uspeli smo proteklih godina da Srbiju predstavimo kao zemlju koja reševa probleme, a ne koja je sama po sebi problem. U Srbiji se ukrštaju interesi i donose odluke koje su od ključnog značaja za budućnost cijelog regiona", ocjenio je Tadić.

Govoreći o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, Tadić je rekao da je osnovni problem Holandija, koja još ne prihvata ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog, kako je rekao, slučaja Ratka Mladića.

"Činimo sve da taj problem rešimo. S druge strane, evropske partije i njihovi lideri zbog krize izbegavaju da govore o proširenju u izbornoj godini. Kada se na jesen ti procesi okončaju, ubeđen sam da će se mnogo fleksibilnije pristupiti ubrzanom proširenju EU, pre svega na zapadni Balkan", tvrdi Tadić.