Regija
0

Sutra Parada ponosa u Podgorici, 2.000 policajca osigurava skup

FENA
Podgorica
Podgorica
Sa sloganom "Crna Gora Ponosno", uz zaštitni znak brkova, u nedjelju se u centru Podgorice održava Parada ponosa, uz prisustvo, kako je najavljeno, nekoliko stotina učesnika iz svih crnogorskih gradova, regije i inozemstva.

Izaslanstvo Vlade će predvoditi ministar za zaštitu nacionalnih i manjinskih prava Suad Numanović i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić, dok je i većina političkih stranaka najavila nazočnost svojih predstavnika.

Organizatori, nevladina organizacija Queer Montenegro je najavila da će u povorci koja će prošetati centrom Podgorice biti i predstavnici civilnog sektora, ambasadori država članica EU, kao i voditelj predstavništva EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Predsjednik Upravnog odbora Queera Danijel Kalezić smatra da će povorka promijeniti stvari na bolje u životu LGBT zajednice, i vjeruju da će policija osigurati učesnike. On je kazao da će slogan povorke biti "Crna Gora Ponosno", a da su brkovi logo manifestacije.

"Brkovi nisu izabrani slučajno. Oni su povijesni simbol ponosa, junaštva, dio tradicije i identiteta Crne Gore, ali u ovom kontekstu oni su simbol koji razbija predrasude ko ima pravo na njih", pojasnio je on.

Iz vladinog ureda za medije saopćeno je da je vlada dala političku podršku održavanju skupa i "ohrabrila MUP da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi na dan održavanja tog skupa bio očuvan red i mir". Skup će osiguravati preko 2.000 pripadnika svih službi ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Policija je, kako je saopćeno, već razgovarala sa pojedinim navijačkim i drugim grupama kako bi spriječila njihove aktivnosti protiv održavanja Parade ponosa. Policija je zabranila okupljanje pripadnika Srpske liste (SL) i ostalih stranaka iz tog bloka, koji se protive održavanju parade.

Više podgoričkih ulica i bulevara u nedjelju će u 12 sati biti zatvoreno za saobraćaj.