Srbi mogu "živjeti bez straha"
0

Sutra kosovski carinici na prijelazima Jarinje i Brnjak

SRNA
Hašim Tači
Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači rekao je večeras da će kosovski policajci i carinici, zajedno sa Euleksom i NATO-om, sutra početi provođenje plana za ''punu funkcionalizaciju'' prelaza Jarinje i Brnjak, između centralne Srbije i Kosova.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da je operacionalni plan izradila vlada Kosova, u koordinaciji i sa punom podrškom Sjedinjenih Država, Evropske unije, NATO-a i EULEKSA.

Navodeći da sutrašnja akcija na sjeveru nije usmjerena ni protiv jedne etničke grupe, on je pozvao Srbe na sjeveru da ''žive bez straha'' i poštuju odluke kosovskih vlasti.

Pripadnici američkog KFOR-a blokirali su večeras sve prilaze iz pravca centralne Srbije na područje opštine Leposavić na Kosovu i Metohiji, ne dozvoljavajući bez rigoroznih kontrola bilo kakav ulazak na Kosovo, javio je izvještač Srne.

Srbi su ojačali barikade na prilazima sjeveru Kosova. Na svim barikadama prisutan je znatan broj Srba. 

Vijeće sigurnosti UN raspravljat će danas, iza zatvorenih vrata, o stanju na Kosovu, neposredno pred početak raspoređivanja kosovskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, što je izazvalo ozbiljne tenzije među Srbima u tom dijelu Kosova. Stav Srbije zastupaće šef diplomatije Vuk Jeremić.