Hrvatska
0

Susret Alkalaja i Jandrokovića u Umagu

Sarajevo-x.com
Umag
Umag
Ministar vanjskih poslova Bosne Hercegovine Sven Alkalaj se sastao, u subotu, 19. jula 2008. godine u Umagu sa ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora razmotreni su bilateralni odnosi izmeðu dvije zemlje i obostrano ocijenjeni veoma dobrima i prijateljskima. U pogledu nekih otvorenih pitanja izražena je spremnost oba ministra da doprinesu njihovom rješavanju u narednom periodu.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika sa aktivnostima na planu približavanja euroatlantskim integracijama, poduzetim nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na planu dalje liberalizacije viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine.

S hrvatske strane ponovljena je spremnost za nastavak pružanja podrške BiH i prenos iskustava Hrvatske na putu ka Europskoj uniji i NATO-u. Ministar Jandroković je istakao da punopravno članstvo u EU za obje zemlje predstavlja najbolji okvir za dugoročnu sigurnost i prosperitet. Ministri su se složili da se time doprinosi i postizanju trajne stabilnosti i mira u regionu.