Interpol Beograd
0

Suspendovati odluku o obustavljanju crvene potjernice

SRNA
Interpol Beograd uputio je oštar protest Interpolu u Lionu i predložio da suspenduje odluku o obustavljanju crvene potjernice protiv grupe državljana BiH u slučaju ratnog zločina "Dobrovoljačka" u Sarajevu, saznaje Srna u MUP-u Srbije.

U pismu, upućenom u petak, 3. jula, beogradski Interpol se poziva na Haški tribunal koji navodi da objavljivanje crvenih potjernica ne bi ometalo rad ovog suda i u skladu je sa njegovim statutom.

"Imajući u vidu napred izneto predlažemo da suspendujete vašu odluku i da organizujete sastanak svih relevantnih službi dveju zemalja, kao i predstavnika Generalnog sekretarijata s ciljem prevazilaženja problema i rešavanja slučajeva na obostrano zadovoljstvo, a pre Generalne skupštine, da valjana odluka bude doneta posle obrazloženih argumenata obe strane", navodi se u pismu Interpolu u Lionu.

Interpol Beograd ističe da je odluka Interpola u Lionu "protumačena kao pobjeda jedne strane".

"Nama je samo cilj da pravo važi za sve podjednako, da se pravila znaju unapred, a ne retroaktivno, da odluke donose stručne službe, a ne izršni organi, jer u ovakvim slučajevima pobedu odnose samo oni koji su izbegli pravdu, tj. begunci", dodaje se u pismu.

Šef beogradskog Interpola Miloš Oparnica rekao je Srni u petak, 3. jula, da Interpol u Lionu nema ovlašćenja da suspenduje bilo kakvu sudsku odluku, nego su faktički zabranili distribuisanje crvenih potjernica kanalima Interpola.

Podsjećajući da je beogradski Interpol prije mjesec dana već poslao dopis Interpolu u Lionu povodom slučaja "Dobrovoljačka", Oparnica je naveo da je novi dopis sastavljen u saradnji beogradskog Interpola i Ministarstva pravde Srbije.
Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH koji su bili u vrhu vlasti 1992. godine, u vrijeme kada je počinjen zločin nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Među licima sa potjernice su i bivši članovi ratnog Predsjedništva tadašnje BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.