"Zemunski klan"
0

Suspendovani stražari zbog bjekstva Kalinića i Milovanovića

SRNA
Pet stražara je suspendovano, a biće sprovedena i istraga zbog pokušaja bjekstva iz protvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu Sretka Kalinića, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, i Željka Milovanovića, koji je osuđen za ubistvo hratskog novinara Ive Pukanića.

Istraga pokušaja bjekstva u nadležnosti je Višeg javnog tužilaštva, koje treba da utvrdi kako su pripadnici "zemunskog klana" uspjeli da razvale vrata od ćelije i da li u svemu tome odgovornost snose stražari koji su suspendovani, prenose beogradski mediji.

	Protiv stražara će se voditi prvo disciplinski, a ukoliko se utvrdi da su odgovorni, i krivični postupak. Odgovornosti ne bi trebalo da budu izuzeti ni viši organi, izjavio je za B92 nekadašnji upravnik zatvora Zlatko Nikolić. 

	"Analiza će pokazati šta se desilo i gjde je propust nastao. Međutim, ne može da se svede sve na krivicu straže koja je suspendovana i kažnjena. Postavlja se pitanje šta je sa onima koji su trebali da ih kontrolišu i da obezbjede funkcionisanje tog organizovanog sistema- od načelnika odjeljenja, preko upravnika, predsjednika Okuržnog suda?", pita Nikolić. 

	Sretko Kalinić i Željko Milovanović su rano jutros pokušali da pobjegnu iz protvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu. 

Kalinić bi 27. februara trebalo da se nađe pred sudskim vijećem zbog ponovljenog suđenja da je kao član "zemunskog klana" učestvovao u nizu ubistava i otmica, a već je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine u Beogradu.

Milovanović je pred hrvatskim pravosuđem osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.
	Za isto djelo mu se sudi i u Specijalnom sudu u Beogradu. To suđenje trebalo je juče da počne ispočetka, ali je na zahtjev odbrane odloženo za 5. mart.