Bilateralna posjeta
82

Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska stigla u Beograd, dočekala je Tamara Vučić

A. L.
Foto: Strahinja Aćimović/ Tanjug
Foto: Strahinja Aćimović/ Tanjug
Supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Olena stigla je u nedjelju u bilateralnu posjetu Srbiji.

Posjetu je počela u Beogradu obilaskom Biblioteke grada u društvu supruge predsjednika Srbije Tamare Vučić.

Zelenski je u Biblioteci grada Beograda posjetila arheološko nalazište s izložbom "Rimsku dvoranu", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke s ukrajinskim knjigama, koji je osnovan pod njenim patronatom.

Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. stoljeća, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Biblioteka grada Beograda je suprugama predsjednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije.

Vučić i Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu. Tokom obilaska supruga predsjednika Ukrajine je čula nešto više o historiji Beograda, o beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima srpske prijestolnice.

Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku. U prisustvu supruga predsjednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu "Taras Ševčenko".

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta "Taras Ševčenko" Ksenija Smirnova.

Obilasku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Marko Đurić, njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.