Regija
0

Sunday Times: Srpski nacionalist na pragu vlasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Srpski nacionalist na pragu vlasti" i "Srbija na oštrici noža dok odlučuje da li okrenuti leđa Evropi" naslovi su članaka koji na temu predsjedničkih izbora u Srbiji objavljuju Sunday Times i Sunday Telegraph.

Sunday Times piše da Tomislav Nikolić vodi u anketama, što izaziva strahovanja da bi Srbija ponovno mogla postati izvor napetosti na Balkanu.

List konstatira kako je Nikolić na dobrom putu da osigura tijesnu pobjedu u prvom krugu i direktno sučeljavanje s Borisom Tadićem u drugome.

Times piše da je Nikolić iskoristio široko rasprostranjeno nezadovoljstvo Srba u vezi sa zapadnom podrškom nezavisnom Kosovu kako bi "ponovno oživio ideje za koje su mnogi mislili da su umrle s Miloševićevim režimom.

Njegova Srpska radikalna stranka je u međuvremenu ublažila svoj imidž i među svoje pristalice ubraja i prošlogodišnju pobjednicu za pjesmu Eurovizije Mariju Šerifović, navodi ovaj list, dodajući da bi Nikolićev dolazak na čelo zemlje uticao na pogoršanje odnosa Srbije sa Zapadom.

Sunday Telegraph piše kako Srbija pokušava odlučiti da li prihvatiti evropske ponude i obećanja ili pohrliti u zagrljaj Rusiji.

Tomislav Nikolić je već obznanio svoj stav riječima da je "bolje ruska pokrajina nego evropska kolonija", prenosi ovaj list.

Beograd, sa svojim elegantnim stranim buticima, zakoračio je u 21. stoljeće, mada ruševine zgrada bombardiranih 1999. godine podsjećaju Srbe da je Zapad odgovoran za tu štetu.

Oni također još nisu uvjereni da je otuđivanje dijela nacionalnog identiteta u korist Evrope vrijedno takve žrtve.

O ishodu današnjeg glasanja mogli bi odlučiti oni još neopredijeljeni, izabravši da slušaju svoje evropske glave ili srpska srca, zaključuje Sunday Telegraph.