Upozorenje
0

Sumnjivi iscjeljitelj iz Salzburga

FENA
Najugledniji slovenski onkolozi zatražili su od austrijske liječničke komore da se izjasni o slučaju stručnjaka iz Salzburga koji slovenskim pacijentima oboljelim od raka nudi alternativni put izlječenja jer smatraju da se radi o prijevari i nadriliječništvu, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Walter Nikolaus Klehr na različite načine, pa i preko Internet stranice na slovenskom jeziku, obećava oboljelima od raka liječenje putem takozvanih citokina, preparata dobivenih iz vlastite bolesnikove krvi koji navodno jačaju pacijentov imunitet i napadaju i uništavaju tumor. No u austrijskim medijima nedavno je objavljeno pismo sina jednog njegova slovenskog pacijenta, koji je u međuvremenu umro, a koje sugerira da se radi o prijevari onih koji traže pomoć alternativaca nakon što im medicina u domovini nije mogla pomoći.

Neimenovanom bolesniku, kojemu su u Ljubljani liječnici rekli da mu život ne može spasiti ni operacija, Klehr je obećao najmanje pet godina života nakon tretmana citokinima, ali je on nakon povratka u domovinu umro, a u Salzburgu je ostavio petnaestak tisuća eura, iznio je sin pokojnika u pismu koje je objavio Salzburger Foenster.

Stručno vijeće ljubljanskog Onkološkog instituta zatražilo je mišljenje austrijske liječničke komore jer su sve veće sumnje da se Klehr bavi nadriliječništvom i prijevarom, a ima sve više pacijenata iz Slovenije koji traže pomoć u alternativnoj medicini, javili su slovenski mediji.

I bivši slovenski predsjednik Janez Drnovšek, koji je umro prije šest mjeseci od posljedica dugogodišnjeg kanceroznog oboljenja, neko je vrijeme izbjegavao prijedloge o kemoterapiji i prihvatio alternativno liječenje. No nekoliko mjeseci prije smrti Drnovšek je pred kamerama poručio oboljelima od raka da jedino djelotvorno liječenje nudi službena onkološka terapija te upozorio da svojim postupkom nije želio utjecati na druge koji se nalaze u zdravstvenim teškoćama.