Regija
0

Summit Brdo-Brijuni: Zagreb pod posebnim mjerama uoči dolaska delegacija

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na Summitu koji će sutra, 25. novembra, biti održan u Zagrebu u okviru procesa Brdo-Brijuni, zvaničnike iz regije i svijeta, među kojima je i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, osiguravat će jake policijske snage, a građani Zagreba su pozvani na suradnju.

Summitu, koji se održava na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Slovenije Boruta Pahora, osim Bidena, prisustvovat će svi predsjednici država bivše Jugoslavije, zatim predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Vlado Dominić, glavni ravnatelj u Ravnateljstvu policije Hrvatske, najavio je niz sigurnosnih mjera vezanih uz dolazak petnaestak stranih delegacija na summit koji će biti održan na Pantovčaku, u uredu predsjednice Hrvatske. 

Dominić je na današnjoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije rekao kako će sve delegacije biti "na visokoj, predsjedničkoj razini osiguranja".

Stabilizacija JI Europe, izbjeglice i sigurnosni izazovi

Planirano je da učesnici summita daju potporu daljnjoj stabilizaciji Jugoistočne Europe i reformskim procesima u zemljama koje žele članstvo u euroatlantskim integracijama.

Jedna od tema summita će biti i izbjeglička kriza, kao i sigurnosni izazovi nakon terorističkih napada u Parizu te prijetnji upućenih Europi i svijetu.

Nakon sastanka održanog u nedjelju, slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj izjavi poručili su kako Hrvatska i Slovenija očekuju da će biti izražena potpora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država uključivanju država u regiji u EU, kao i stabilizaciji i rješavanju njihovih odnosa.

Dvoje predsjednika također su poručili kako podržavaju razlikovanje izbjeglica koje bježe od ratnih sukoba od tzv. ekonomskih migranata, koji bježe iz sredina zahvaćenih siromaštvom.

U Zagrebu posebne mjere osiguranja

Od večeras pa do sutra navečer za neke dijelove Zagreba koji vode od ureda predsjednice prema zračnoj luci u Velikoj Gorici vrijedit će posebni prometni propisi. Građani su zamoljeni da sutra izbjegavaju dolazak vozilima u širi centar grada te da maksimalno koriste javni prijevoz i prigradske vlakove. 

Sav promet u Zagrebu tijekom sutrašnjeg dana će biti posebno reguliran, a u vrijeme prolaska delegacija na toj trasi promet će bivati povremeno zaustavljan.

Načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Željko Renić pozvao je građane da ukoliko na trasi kretanja delegacija uoče neobične predmete, odmah obavijeste policiju. Pozvao je građane da na trasi kretanja štićenih osoba ne izlaze na balkone i da spuste prozorske rolete.

Na pitanje je li točna brojka od pet tisuća policajaca koji će osiguravati čitav događaj, Renić je kazao kako se radi kudikamo manjoj brojci od medijske, ali nije htio precizirati broj aktiviranih policijskih službenika.

Kazao je kako će policija zbog nedavnih događaja u Francuskoj postupati maksimalno oprezno, na najvišoj razini, prije svega zbog dolaska tajnika Joe Bidena.

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić izjavio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Zagrebački električni tramvaj (ZET) intenzivno surađuju te kako će posebna regulacija prometa vrijediti na trasi od Glavnog kolodvora prema Velikoj Gorici, na dionici kojom će se kretati delegacije pri dolasku od aerodroma u grad, što se odnosi i na tramvajski i na autobusni promet.

Budući da će delegacije odsjesti u zagrebačkom hotelu Westin, dio grada uz Dječiju blonicu u Klaićevoj ulici bit će pod posebnim režimom.

Prošle godine domaćin bila Slovenija

Summit Brdo – Brijuni prošle godine održan je u Sloveniji, a ove godine domaćin je Hrvatska.

Riječ je o inicijativi koju su pokrenule Hrvatska i Slovenija, a akojoj je cilj jačanje međusobnih odnosa država bivše Jugoslavije te neposrednog susjedstva u Jugoistočnoj Europi.