{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suljagić: Vlast u RS-u je napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH

18.4.2014. u 09:32
35
106
Suljagić: Vlast u RS-u je napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH
35
Suljagić: Vlast u RS-u je napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH
Koordinator koalicije Prvi mart Emir Suljagić izjavio je za Klix.ba kako je jučerašnja odluka Vlade Republike Srpske (RS) o vršenju provjera tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, čin kojim je vlast u tom bh. entitetu napustila Daytonski mirovni sporazum, čime direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.
Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je jučer da ova odluka ima privremeni karakter, a usvojena je, navela je Cvijanović, jer se ne može čekati kako bi se vidjela sudbina zakona o prebivalištu, bilo da je riječ u RS ili na nivou BiH.

"Ova odluka je čin jednostranog napuštanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Narodski kazano ovo je odluka da Aneks 7 mirovnog sporazuma, a samim tim ni Daytonski sporazum, više ne važi. Ovo je najozbiljniji korak vlasti RS-a u pravcu okončavanja Daytonskog mirovnog ugovora. Mi u Prvom martu očekujemo da Ured visokog predstavnika (OHR), prije svega, obustavi objavljivanje ove odluke u Službenom listu, odnosno njenu primjenu", kazao je Suljagić.

Ukoliko ne odluči da se umiješa u svoj posao, kazao je Suljagić, očekuje od Inzka da narodu i građanima Bosne i Hercegovine objasni koje su njene posljedice.

"Od naših izabranih zvaničnika, u entitetskoj i državnoj vlasti, očekujemo da poduzmu prvo sve pravne, a potom i sve ostale korake koji su potrebni u cilju očuvanja mira u ovoj zemlji, jer ovo je do sada najozbiljniji korak ka narušavanju krhkog mira u ovoj zemlji. Ovo je i potvrda naših ranijih izjava da je ova vlast, ovaj režim u entitetu RS, spreman žrtvovati mir da bi sačuvao vlast", kazao je Suljagić za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: