Moraju biti u svim institucijama
1

Sulejman Ugljanin: Bošnjaci u Srbiji moraju biti svoji na svome

Agencija Anadolija
Sulejman Ugljanin (Foto: Anadolija)
Sulejman Ugljanin (Foto: Anadolija)
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da Bošnjaci moraju biti svoji na svome u Srbiji, te najavio snažnu borbu za maksimalnu integraciju Bošnjaka u javni život te zemlje. 

SDA Sandžaka će zato, tvrdi Ugljanin, imati i četiri državna sekretara u Vladi, ali i veću zastupljenost u državnim institucijama na lokalnim nivoima.   "Naš strateški cilj je da Bošnjaci budu zastupljeni u svim državnim institucijama. Dakle, tražimo maksimalno uključenje, odnosno inkluziju Bošnjaka. Mi nikada nismo radikalno istakli da pravimo koalicione vlade s ovim ili onim. Jer, ključna stvar koja opredjeljuje nas da uđemo u neku vladu, pa i ovu Vladu Srbije, jeste prvenstveno to da omogućimo djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, u svim institucijama u Srbiji. Još se ne može usuglasiti nacionala struktura u institucijama, posebno javnim organima, kao što su tužilaštvo, policija i sudstvo", kazao je Ugljanin za AA naglasivši kako nije zadovoljan položajem Bošnjaka u Srbiji   "SDA Sandžaka je nezadovoljna dosadašnjim položajem Bošnjaka. Cilj našeg ulaska u vlasti, međutim, je da popravimo to stanje. Mi smo koalicionim sporazum definirali redoslijed poteza koji će omogućiti popravljanje položaja Bošnjaka u Srbiji i na Sadnžaku. Određen je i rok do kada se trebaju vidjeti rezultati", kaže Ugljanin.   Naglasio je da izborni rezultati potvrđuju snagu SDA na terenu i povjerenje koje ima među biračima. Dobili su, veli, najviše glasova Bošnjaka na Sandžaku i širom Srbije.    "Mi smo odlučili prihvatiti mjesto ministra bez portfelja s ciljem da Bošnjaci dobiju satisfakciju. Dakle, mi smo žrtvovali svoj komfor i beneficije, ali da se Bošnjacima Sandžaka omogući to da se ovdje osjećaju svoji na svome", napominje on.   Ugljanin tvrdi da je u razgovorima o formiranju nove srbijanske Vlade SDA Sandžaka vodila računa i o poziciji Srbije u odnosu na druge balkanske države gdje žive Bošnjaci.  

"Duh i definicija ove Vlade je da se uspostavi stabilnost i saradnja u regionu, da se ne miješamo u unutrašnje odnose drugih zemlja i da imamo saradnju s njima. Mi uvijek gledamo budućnost. Pokušavamo vidjeti šta ovo znači za budućnost. To smo imali na umu, ne samo u usmenim razgovorima, već i usvojenim dokumentima o novoj Vladi, kao i u svojim dokumentima. Što se tiče te saradnje, Bošnjaci Sandžaka mogu i trebaju biti, a i koncept je takav, da budu spona između Srbije i BiH, Makedonije, Crne Gore, dakle svih država u kojima žive Bošnjaci. Smisao našeg rada jeste maksimalno uključenje Bošnjaka u državne institucije. Jer, SDA je parlamentarna stranka i u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Srbiji. To je naša velika prednost", objašnjava Ugljanin.   Sulejman Ugljanin snažno se zalaže sa bolju saradnju Srbije, odnosno Sandžaka i Republike Turske.   "Moramo imati u vidu ozbiljne pokazatelje. Turska je među prvih 14 ili 15 zemalja svijeta po ekonomiji. U poljoprivredi su peti, u svijetu, u infrastrukturi drugi ili treći, u nauci i obrazovanju su u samom svjetskom vrhu. To je zemlja koju svako želi za partnera. Mi koristimo neke naše prednosti koje imamo. Bošnjaci Srbiji otvaraju vrata saradnje s Turskom. Srbija to treba da iskoristi", podvukao je Ugljanin.   On pritom napominje da više Bošnjaka porijeklom sa Sandžaka živi u Turskoj nego u samom Sandžaku.   "Više Bošnjaka ima u Turskoj nego ovdje. Najviši stepen saradnje Srbije i Turske postignut je u vrijeme mog prošlog mandata. Dobru političku saradnju težimo da provedemo na dobru ekonomsku saradnju. Svi mi radimo da građani osjete boljitak. Turska je što se tiče ekonomije, ekonomske razmjene i saradnje, jedna od najperspektivnijih zemalja, ne samo u regionu, već i u svijetu. Privrede balkanskih zemalja i Turske su veoma kompatibilne i to se, također, treba iskoristiti", rekao je Ugljanin.