Svjetske agencije
0

Sukobi u Beogradu - vapaj nacionalizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetske agencije u prvi plan svojih izvještaja u sinoćnjim događajima u Beogradu stavile su sukobe demonstaranata s policijom.

Svi veći mediji javili su da se samo manja grupa izgrednika izdvojila iz mase i izazvala sukobe. Iako su bili jedna od glavnih vijesti, o ovim događajima izvještavano je samo u redovnom dijelu programa.

Prema izvještaju AP-a, u Beogradu se okupilo oko 15 hiljada demonstranata.

Ovaj i drugi strani mediji javili su da se radi o skupu ultranacionalista u organizaciji Srpske radikalne stranke, koji vide Radovana Karadžića kao heroja rata u BiH.

Dopisnik BBC-a iz Beograda javio je da su se srpski borbeni pokliči ponovo pronosili centrom Beograda, ali ih je nazvao "umirućim vapajem srpskog nacionalizma“.

Ova televizija javila je da je cilj organizatora mitinga na Trgu Republike bio da proglase Karadžića herojem i optuže vlast u Srbiji da je podlegla ucjenama.

Dalje u prilogu, reporter BBC-a podsjeća na srpske izbjeglice iz svih krajeva bivše Jugoslavije i naziva ih žrtvama nacionalizma.

Konstatira se da je protest bio nabijen jakim emocijama, ali da je nacionalizam u Srbiji izgubio nekadašnju snagu i da su nacionalisti iskoristili posljednji trenutak pred izručenje Radovana Karadžića u Haag da, kako se izrazio, naprave malo buke, prenio je B92.