Regija
0

Sukobi policije i veterana na Markovom trgu u Zagrebu

SRNA
Hrvatska policija sukobila se danas u Zagrebu sa ratnim veteranima, koji su probili policijski kordon kod Markovog trga, gdje se nalazi sjedište Vlade.
Foto: FENA/HINA
Foto: FENA/HINA

Riječ je o grupi od 200 veterana, koji su danas iz Savske ulice krenuli ka crkvi Svetog Marka u kojoj se od sinoć nalaze njihove kolege.

Oni su se, uz obezbjeđenje policije, kretali ulicama Zagreba, noseći državnu i zastave vojnih jedinice, te pjevajući pjesme.

Kod Kamenitih vrata, koja vode ka Markovom trgu, preko policijskog kordona bacili su zapaljenu baklju, nakon čega je došlo do sukoba, prenose hrvatski mediji.

Policija je pokušala da privede veterane, ali su ih u tome spriječili drugi demobilisani borci.

Više od 100 policajaca obezbjeđuje prolaz od Kamenitih vrata, a nakon što je probijen policijski kordon kod Gradske skupštine povećao se broj veterana ispred crkve.

Foto: FENA/HINA
Foto: FENA/HINA

Hrvatski mediji nezvanično saznaju da policija sa dodatnim snagama ide na Markov trg, te da su vanredno angažovane policijske jedinice van Zagreba.

Predsjednik Udruženja hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški pozvao je policiju preko megafona da otkaže poslušnost.

"Nemojte da hrvatske majke opet plaču", rekao je Glogoški.

Prethodno je ministar za boračka pitanja Predrag Matić razgovarao sa veteranima u crkvi Svetog Marka, sa kojima, kako kaže, nije postignut dogovor.

Matić kaže da im je predložio da napuste crkvu i sklone šator u Savskoj, nakon čega će premijer Zoran Milanović razgovarati sa njima, što su oni odbili.

Foto: FENA/HINA
Foto: FENA/HINA

Vođa protesta veterana Josip Klem rekao je da je žalostan što Matić dozvoljava da policija napada hrvatske demobilisane borce, koji traže dijalog.

Hrvatski veterani proveli su noć u crkvi Svetog Marka u koju su ušli nakon intervencije policije tokom njihovog protesta na Markovom trgu.

Protestu se sinoć priključila i grupa huligana, koji su vređali policiju i uzvikivali fašističku parolu "Za dom spremni".

Hrvatski veterani već mjesecima protestuju ispred resornog ministarstva, zahtijevajući ostavku ministra Predraga Matića.