Kosovska Mitrovica
0

Sukob Srba s Albancima u naselju Brđani

FENA
Pripadnici specijalnih snaga EULEX policije danas su prijepodne ponovo upotrijebili suzavac da bi spriječili sukob Srba iz naselja Brđani s Albancima koji su započeli obnovu svojih kuća u tom mjestu na sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Pripadnici EULEX policije su oko 10.30 sati upotrijebili suzavac kako bi spriječili par stotina Srba da dođu do kuća čiju su obnovu započeli njihovi vlasnici - kosovski Albanci.

Oko podneva se čula rafalna paljba, ali se još ne zna s koje je strane pucano. Povrijeđenih nije bilo, a Srbi su najavili da će nastaviti s protestima sve dok se ne obustavi renoviranje kuća u tom dijelu Mitrovice.

Srbi koji su se jutros okupili u tom naselju počeli su se razilaziti oko podneva, ali je ostala grupa koja će nastaviti cjelodnevni protest.

U tom dijelu Kosovske Mitrovice, kao i jučer, i danas je pojačano prisustvo EULEX policije i Kosovske policijske službe. Situacija je trenutno mirna, a na okolnim brdima raspoređeni su i vojnici KFOR-a koji nadgledaju situaciju.

Kosovski Albanci jučer ujutro su započeli obnovu kuća u tom naselju iza takozvane žute linije, za koju Srbi tvrde da pripada sjevernom dijelu Mitrovice.

Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani povrijeđeno je pet Srba. Tuča izmedu Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji KFOR-a došlo u taj dio grada želeći da počne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba 1999. godine.