Regija
0

Suđenje odgođeno za septembar na molbu Simovića

FENA
Sretko Kalinić (Foto: Arhiv)
Sretko Kalinić (Foto: Arhiv)
Ponovljeno suđenje pripadnicima kriminalnog "zemunskog klana" Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, koje je danas trebalo da počne pred Specijalnim sudom u Beogradu, odgođeno je za 12. septembra na molbu Simovića.

Simović, koji je sedam i po godina bio u bijegu, do hapšenja u junu prošle godine, zatražio je odgađanje kako bi se bolje upoznao s premetom, navodeći da je tek pre dvije sedmice dobio laptop sa spisom tog predmeta koji ima 10.000 strana.

Kalinić je rekao da ni on ne želi sada izložiti odbranu, ističući da ne priznaje nijedno djelo za koje se tereti.

Sud je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bijegu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera, javio je Tanjug.

Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.

Kalinić i Simović su osuđenji zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela u procesu protiv "zemunskog klana" na po 40 godina zatvora, a ponovljeno suđenje za ta krivična djela trebalo bi da bude zakazano za septembar.

Oba postupka će biti ponovljena samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.

Miloš Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina (od ubistva premijera).

Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. augusta izružen Srbiji.

On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju vlastitih državljana između Srbije i Hrvatske.

Simović se od juna nalazi u požarevačkom zatvoru Zabela gdje služi višedecenijsku kaznu zatvora, dok je Kalinić u Okružnom zatvoru u Beogradu.