Specijalni sud Beograd
0

Suđenje grupi Darka Šarića počinje 20. septembra

SRNA
Darko Šarić
Darko Šarić
Pred Specijalnim sudom u Beogradu 20. septembra počeće suđenje kriminalnoj grupi Darka Šarića, osumnjičenoj za krijumčarenje kokaina na teritoriji Srbije, zapadne Evrope i Južne Amerike, izjavila je portparol ovog suda Maja Kovačević Tomić.

Na optuženičkoj klupi naći će se 13 od 20 optuženih za krijumčarenje kokaina, protiv kojih je Tužilaštvo za organizovani kriminal 12. aprila podiglo optužnicu, prenose beogradski mediji.

Šariću, Goranu Sokoviću, Bošku Nediću, Nenadu Novakoviću, Marku Pandrcu, Drašku Vukoviću i Darku Tošiću,  koji su u bjekstvu, sudiće se u odsutstvu.

Prema optužnici, prvu pošiljku od skoro dvije i po tone kokaina otkrila je u oktobru prošle godine policija Urugvaja, u saradnji sa srpskom Bezbjednosno-informativnom agencijom i američkom DEA, dok je druga pošiljka od oko 235 kilograma, pronađena u januaru 2009. nedaleko od mjesta Piza u Italiji.

Kao organizatori grupe optuženi su pored Šarića, Goran Soković i Željko Vujanović, koji su osmislili plan prema kome je svaki pripadnik njihove organizovane kriminalne grupe imao lažno ime, pseudonim koji je korišćen u međusobnoj komunikaciji za realizaciju krijumčarenja i preprodaje kokaina.

Optužnica je podignuta i protiv Miloša Pandrca iz Vrnjačke Banje, Marka Vorotovića iz Kotora, Nikole Pavlovića iz Beograda, Dragana Labudovića iz Berana, Dejana Rakića iz Kragujevca, Miloša Cajića iz Vrnjačke Banje, Radana Adamovića iz Kragujevca, Miloša Krpovića iz Beograda, Nebojše Joksovića iz Beograda i Borislava Tunjića iz Beograda. 

Svi oni su optuženi za pripadništvo kriminalnoj grupi i svi se osim Krpovića terete za šverc kokaina. 
Krpoviću i Novakoviću na teret se stavlja i falsifikovanje isprava, dok se okrivljeni Vorotović sumnjiči za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala. 

Optužnica je podignuta i protiv Beograđana Mirka Kneževića i Miloša Nikolića, kojima se stavlja na teret da su u januaru ove godine krili optuženog Nebojšu Joksovića i tako pomogli učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.