{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču u martu

F
18.1.2008. u 16:44
0
0
Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču u martu
0
Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču u martu
Haško suđenje hrvatskim generalima u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" trebalo bi započeti u sedmici od 10. januara ove godine, najavio je u petak u Den Haagu predraspravni sudac Alphons Orie koji je na statusnoj konferenciji pozvao haško tužiteljstvo da značajno smanji opseg dokaza koje planiraju izvesti, kao i broj svjedoka.
Objašnjavajući da je raniji završetak glavne rasprave u predmetu "Haradinaj" otvorio prostor i za raniji početak suđenja u ovom predmetu sudac Orie je predložio da se posljednja predraspravna konferencija održi u ponedjeljak 10. marta, a nakon toga u istoj sedmici i uvodne riječi tužiteljstva i obrane.

Orie je također pozvao tužiteljstvo da za taj tjedan pripremi i izvođenje prvih svjedoka za slučaj da obrane odluče odgoditi svoje uvodne riječi za početak izvođenja svojih dokaza, što je uobičajena praksa na sudu. Tjedan nakon toga tužiteljstvo bi također trebalo izvesti neke svjedoke, a potom nakon gotovo trotjedne stanke, suđenje bi se punim intenzitetom trebalo nastaviti 7. aprila.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine poèinjene tijekom operacije Oluja.

Novi branitelji u predmetu Steven Kay i Tomislav Kuzmanović, koji su
se uključili tek koncem prošle godine, nakon što su iz predmeta isključeni raniji Čermakovi i Markačevi odvjetnici, izrazili su zabrinutost zbog kratkog vremena koje im ostaje za pripremu obrane, a zabrinutost je izrazilo i tužiteljstvo koje prvo počinje s izvođenjem dokaza.

Statusne konferencije zakazuju se svakih 120 dana u predmetima koji tek čekaju na početak suđenja, a ta se ročišta sazivaju kako bi odvjetnici i tužitelji razmijenili informacije o pripremama za početak suđenja.

Na konferenciji je raspravljena i moguća duljina trajanja suđenja koje je prema prvim planovima sačinjenim prije više od dvije godine, trebalo trajati 22-24 mjeseca, a prema posljednjim trebalo bi se završiti za najviše 14 mjeseci.

Orie je zatražio od haškog tužiteljstva, koje drži da mu za izvođenje dokaza treba oko 11 mjeseci odnosno više od 500 sati, da taj posao obavi za 200 sati.

"Vijeće vas poziva da u značajnoj mjeri smanjite vaš popis svjedoka i da svoj predmet izvedete u 200 sati", rekao je Orie

Tužitelj Alan Tiegger ocijenio je da je takav "drakonski zahtjev" nemoguće realizirati, no kasnije je kazao kako će za dva do tri tjedna ipak izraditi skraćeni popis tužiteljskih svjedoka, koji je do sada brojao 138 imena.

Branitelj generala Ante Gotovine Gregory Kehoe iskoristio je taj dio konferencije kako bi prigovorio tužiteljstvu što širi predmet novim dokaznim materijalima koji obuhvaćaju vojne akcije koje su se vodile na području zapadne Bosne i u kojima je, po tužiteljstvu, ubijeno 238 osoba.

Radi se o ubojstvima "za koja moj klijent nije nikad čuo", kazao je Kehoe.

Na statusnu konferenciju iz pritvora su stigli generali Gotovina i Markač, koji su njezin početak dočekali dobro raspoloženi razgovarajući čitavo vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: