Regija
0

Suđenje Glavašu prekinuto zbog postupovnih pravila

FENA
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. prekinuto je i odgođeno zbog postupovnih pravila, a ne zbog rada suda i raspravnog vijeća, ustvrdio je danas glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

"Do prekida i odgode rasprave, u navedenom predmetu, došlo je isključivo iz razloga koji se ni na koji način ne mogu imputirati sudu, odnosno raspravnom vijeću i predsjedniku vijeća sucu Željku Horvatoviću, već razlozi leže u strogim i jasnim postupovnim pravilima koja ne trpe proizvoljnu interpretaciju te u dovođenju raspravnog vijeća, disponiranjem stranaka, u procesnu poziciju koja je nalagala donošenje upravo takvih odluka koje su proizvele lavinu neopravdanih i nestručnih kritika na rad suda u ovom konkretnom predmetu", stoji u priopćenju glasnogovornika suda.

Devčić podsjeća da prema Zakonu o kaznenom postupku RH glavna rasprava mora početi iznova ako je prekinuta dulje od dva mjeseca, ali napominje i kako raspravno vijeće može i bez suglasnosti stranaka pročitati iskaze saslušanih suoptuženika, svjedoka te nalaz i mišljenje vještaka.

Na zagrebačkom sudu smatraju kako će za to u slučaju Glavaša i ostalih optuženika biti dostatno nekoliko raspravnih dana.

Nakon toga rasprava može ići dalje svojim redovnim tijekom što znači da se time ne nalazimo opet na samom početku, kako bi se moglo zaključiti iz navedenih izvješća, niti će svjedoci biti u obvezi ponovno dolaziti na sud i ponavljati ono što su već jedanput rekli, stoji u Devčićevom priopćenju.