Hrvatska
0

Suđenje Glavašu nastavlja se u petak

FENA
Suđenje hrvatskom saborskom zastupniku Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za zločine nad civilima u ratnom Osijeku na zagrebačkom bi se Županijskom sudu nakon ljetne stanke trebalo nastaviti u petak, 29. kolovoza.

Ispitivanjem novih svjedoka prvo suđenje političaru optuženom za ratni zločin nastavit će se i u rujnu, tijekom kojega je sudac Željko Horvatović zakazao čak 16 rasprava.

Glavaš i ostali optuženi su za zlostavljanja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je Glavaš 1991. bio na ćelu te za ubojstvo deset civila na obali Drave. U javnosti su ti predmeti poznati kao slučajevi "garaža" i "selotejp".

Od listopada prošle godine u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda saslušan je niz svjedoka, među kojima i krunski svjedok Krunoslav Fehir te preživjela žrtva "garaže" Nikola Vasić. No, njihovi su iskazi ostali nepoznati jer su svjedočili "iza zatvorenih vrata".

Neposredno pred ljetnu stanku svjedočilo je i više osječkih branitelja, među kojima i bivši pripadnici tzv. Prištapske bojne i Samostalne uskočke satnije.

Tijekom deset mjeseci suđenja Glavaš je nakon niza štrajkova glađu uspio osigurati i da se brani na slobode, jer je nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora, za novoizabranog zastupnika odobren nastavak kaznenog progona, ali ne i pritvor.

Ostali optuženici i dalje su u lišeni slobode.