Hrvatska
0

Suđenje Glavašu i ostalima krenulo ispočetka

FENA
Čitanjem izmijenjene i objedinjene optužnice za slučajeve "garaža" i "selotejp" danas je na zagrebačkom Županijskom sudu iznova krenulo suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima.

Suđenje je trebalo početi još 13. listopada jer je od zadnje održane rasprave prošlo više od tri mjeseca, no, na raspravu tada nije došao drugooptuženi Ivica Krnjak koji je umjesto na sud otišao na rehabilitaciju u Opatiju.

Nakon čitanja optužnice Glavaš i suoptuženici bi se ponovno trebali očitovati o krivnji, nakon čega bi sud trebao odlučiti hoće li sve dosadašnje dokaze, među kojima su i saslušanja svjedoka, provoditi iznova ili će se dosadašnji samo unijeti u spis.

Nakon posljednje neuspjele rasprave Glavaševa obrana tvrdila je da objedinjena optužnica blaža za prvog hrvatskog političara optuženog za ratni zločin. U tužiteljstvu, pak, tvrde da se ne radi ni o kakvom ublažavanju, već o konkretizaciji počinjenih kaznenih djela.

Prije početka suđenja zagrebački Županijski sud odbio je i prijedlog obrane da se suđenje premjesti na osječki Županijski sud u kojemu žive svi optuženici koji se u ponovljenu postupku brane sa slobode.

Vijeće Županijskog suda prijedlog je odbilo ističući da premještanje postupka na drugi sud može zatražiti samo predsjednik Vrhovnog suda, a ne optuženici ili njihovi odvjetnici.

Suđenje Glavašu i ostalima, optuženima za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu počelo je prije gotovo godinu dana, a danas je po drugi puta krenulo ispočetka.