Regija
0

Suđenje Darku Šariću: Advokati suoptuženih traže oslobađajuću presudu

SRNA
Na suđenju Darku Šariću zbog šverca drogom, advokati odbrane trojice suoptuženih, zatražili su oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Advokati su ocijenili da u završnoj riječi nisu izneseni dokazi koja im se stavljaju na teret i izrazili sumnju u fer postupak protiv njihovih klijenata.

Vladimir Gajić, advokat optuženog Marka Račića, rekao je da je sudsko vijeće odbilo čak 95 posto dokaznih prijedloga odbrane, ističući da nije moguće da niko od branilaca, koji su ranije radili kao respektabilne sudije i pravnici, ne umije da predloži prihvatljive dokazne prijedloge.

Gajić je ocijenio da je za fer suđenje u tom procesu, kao i procesu koji se vodi zbog pranja novca u Srbiji protiv Šarića i drugih okrivljenih, bilo neophodno prisustvo privrednog sudije.

Govoreći o dokazima koje je tužilaštvo ponudilo protiv njegovog klijenta, a koji su u vezi sa prisluškivanim telefonskim razgovorima i iskazima svjedoka-saradnika Draška Vukovića i Radana Adamovića, Gajić je osporio autentičnost glasa svog klijenta Račića, jer sud nije prihvatio dokazni prijedlog odbrane - forenzičko vještačenje telefona i razgovora Račića i porodice.

Završnu riječ iznijela je i branilac Nenada Novakovića i Darka Tošića advokat Vesna Lončar, tvrdeći da protiv njenih klijenata nema dokaza za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Prema njenim rečima, također nije dokazano ni da su Darko Šarić, Željko Vujanović i Goran Soković osnovali organizovanu kriminalnu grupu 2006. ili 2008. godine, kako se navodi u optužnici.

"Čak nijedan svjedok-saradnik nije u svojim iskazima potvrdio da grupa postoji od 2006. ili 2008. godine", istakla je Lončareva.

Tužilaštvo je prije 15-ak dana iznijelo završne riječi i predložilo maksimalne kazne za optužene od 30 do 40 godina zatvora bez olakšavajućih okolnosti.

Završnu riječ će najprije izložiti advokati okrivljenih, a potom će završne riječi dati Šarić i ostali optuženi.

Sud će zatim odrediti datum izricanja prvostepene presude.

Na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka-saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Darka Šarića, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu počelo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Rašić, Vladimir Rašić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.