Ostaju u pritvoru
71

Suđenje Crnogorki i Bosancu: Nakon što su nasmrt pretukli malog Pavla brisali krv sa zidova

M. N.
Apelacioni sud Crne Gore odbio je žalbu advokata Crnogorke Jelene Jovović koja se tereti da je zajedno s Nerminom Šišićem iz BiH usmrtila 15-mjesečnog sina Pavla, a koji je tražio da se Jelena brani sa slobode jer je Viši sud u Podgorici pogrešno utvrdio činjenično stanje.
U rješenju Apelacionog suda navodi se kako se iz spisa predmeta (obudkcionog nalaza, zapisnika o uviđaju i dr.) vidi da je smrt djeteta nastupila nanošenjem tjelesnih povreda nastalih najviše 72 sata prije vremena vršenja obdukcije. Također, uviđajem koji je obavljen u kući u kojoj su Jovović i Šišić živjeli pronađeni su tragovi krvi, a komšinca je potvrdila da je čula plač djeteta i potom usisivač.

Sud je naveo jezive detalje koji svjedoče okrutnosti optuženog para, kao i u kojim mukama je mali Pavle preminuo. Pavla su 4. februara 2018. godine čupali za uši, udarali u predjelu glave, a Jelena je za to vrijeme, da bi prikrila zvuk plača djeteta, palila usisivač. Kako bi prikrili tragove, krv sa zidova unutar kuće su brisali krpama, a dijete koje je već bilo lošeg stanja su zbog nanesenih povreda zajedno izveli iz kuće i s njim se uputili ka brdu te su, nakon što su uočili da su ih primijetile komšije, zajedno s djetetom otišli iz dvorišta i pozvali hitnu kazavši da je Pavlu pozlilo.

Dijete je transportovano na Institut za bolesti djece KCCG gdje je usljed teških povreda opasnih po život preminulo 5. februara 2018. godine.

"Navedeno nedvosmisleno upućuje na zaključak da je krivično djelo koje se okrivljenoj J. J. stavlja na teret posebno teško zbog načina izvršenja, što se ogleda i u brojnosti povreda po tijelu djeteta, faktički nemoćne osobe koja im nije mogla pružiti nikakav otpor, a svakako i po posljedici koja je nastupila, smrti djeteta od 15 mjeseci. Kada se navedeno ima u vidu, prvostepeni sud je osnovano i zakonito produžio pritvor okrivljenoj J. J. i po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st.1 tač ka 4 ZKP-a", napisano je.

Sud navodi i kako su oboje okrivljenih u vremenskom okviru nanošenja tjelesnih povreda djetetu, odnosno u periodu od 72 sata prije vremena vršenja obdukcije, bili zajedno u kući s djetetom.

"Ovaj sud, kao i prvostepeni, nalazi da iz sadržine istih proizilazi osnovana sumnja da je okrivljena J. J. osnovano osumnjičena da je izvršila krivično djelo teškog ubistva iz čl.144 tačke 6 i 7 u vezi sa čl. 23 stav 2 KZ CG koje joj se stavlja na teret optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Kt.br.15/18 od 13. juna 2018. godine, što je osnovni zakonski uslov za određivanje pa samim tim i produženje pritvora okrivljenoj", kaže se u rješenju.

Dodaje se kako je riječ o teškom krivičnom djelu za koje se propisuje visoka kazna zatvora, a da postoji realna opasnost od bjekstva pogotov jer je Šišić državljanin BiH i da mu u toj zemlji živi rodbina.

Jovović i Šišić su u pritvoru od 7. februara prošle godine, a Apelacioni sud Crne Gore smatra kako svrha zbog koje joj se pritvor produžava ne može biti postignuta blažom kaznom. Zaključeno je kako Jovović nisu povrijeđena prava i da nema osnova za uvažavanje žalbe advokata da se optužena pusti na slobodu.

Suđenje u ovom predmetu je zatvoreno za javnost. Ovaj slučaj zgrozio je javnost u obje zemlje, a građani Crne Gore pokrenuli su peticiju pod nazivom "Pavlov zakon" kojim bi se ubice djece osuđivale na doživotnu kaznu zatvora.