Srbija
0

Suđenje Bosiljki Mladić odgođeno za 5. april

SRNA
Početak suđenja Bosiljki Mladić, supruzi haškog optuženika generala Ratka Mladića, zbog nedozvoljenog držanja oružja, koje je trebalo da se održi danas u Palati pravde u Beogradu, odgođeno je za 5. april sljedeće godine zbog spajanja postupaka za držanje oružja sa postupkom za držanje municije.

Predsjednica sudskog vijeća u Prvom osnovnom sudu Vesna Adamović navela je da je rješenje o spajanju postupaka protiv Bosiljke Mladić doneseno juče i odlučila da početak glavnog pretresa bude održan u aprilu da bi okrivljena dobila zakonom određeni rok za pripremu odbrane.

Branilac optužene Miloš Šaljić objasnio je novinarima ispred Palate pravde da je tužilaštvo prilikom pisanja prve optužnice propustilo da u nju unese i 60 puščanih metaka i 26 patrona za lovačku pušku, koje su pronađene u istom pretresu kada i oružje. 

Tužilaštvo je uvelo poseban postupak i za te metke, tako da je sud sada spojio dva postupka.  

"Tužilaštvo kupuje vreme zbog svih aktivnosti koje oni navodno provode, da bi pronašli Mladića i obećanja da će ga pronaći, pa time pokazuju kako nešto rade, dižu nove optužnice pored postojećih. Znači, treba držati aktuelnim čitav ovaj ovaj proces da bi se utvrdilo da oni nešto rade, da bi se dodvorili svojim nalogodavcima koji svakodnevno od njih zahtevaju nove i nove ustupke", rekao je Šaljić. 

On je ocijenio da je ovo pritisak i na porodicu, ali i "izvršavanje domaćih zadataka od strane glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Brammertza". 

Početak današnjeg ročišta Bosiljki Mladić kasnilo je zbog nastojanja nekoliko desetina narodnih poslanika Srpske radikalne stranke, na čelu sa šefom poslaničkog kluba Draganom Todorovićem, koji su nosili transparente podrške Ratku Mladiću, da prisustvuju suđenju, iako u sudnici nije bilo dovoljno mjesta. 
Nakon što je obezbijeđena veća sudnica, sudija Vesna Adamović je zatražila lične karte od prisutnih, unijela podatke o prisutnima u zapisnik i zabranila isticanje transparenata u sali. 

Todorović je poslije ročišta poručio u izjavi novinarima ocijenio da je svrha procesa protiv Bosiljke Mladić pritisak na porodicu Ratka Mladića.

On je naveo da je uoči zakazanog početka suđenja u holu ispred sudnice, kako je naveo, neko civilno lice napalo poslanika SRS Milana Avramovića, a da su policajci u sudu spriječili sukob.

"Mi smo ga zaštitili, uzeli smo njegov identifikacioni broj, a već u ponedeljak ćemo zatražili od predsednika suda da nam da podatke i pokrenućemo postupak u skladu sa zakonom zbog napada na poslanika Skupštine Srbije", rekao je Todorović. 

Mladićevu suprugu Bosiljku optužnica tereti za nedozvoljeno držanje oružja za šta je zaprijećena kazna od jedne do 10 godina zatvora.

 Lovačka puška, automat "hekler i koh" i četiri pištolja pronađeni su 4. decembra 2008. godine tokom pretresa porodične kuće Mladića na Banovom Brdu u Beogradu.