Srbija
0

Sudija potpisao presudu "zemunskom klanu"

FENA
Sudija Milimir Lukić potpisao je danas presudu za 26 pripadnika "zemunskog klana", koja će biti dostavljena tužilaštvu, okrivljenima i njihovim braniocima, izjavila je portparol Posebnog odjeljenja Okružnog suda Maja Kovačević-Tomić.

Sudsko vijeće, kojem je predsjedavao Lukić, u Specijalnom sudu je 18. januara osudilo 26 pripadnika "zemunskog klana", od kojih su osmorica u bjekstvu, na ukupno 465 godina zatvora, za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Kovačević-Tomić je rekla Tanjugu da će posredstvom sudskih pozivara presuda biti uručena tužilaštvu, okrivljenima i njihovim braniocima, a, kako je objasnila, zbog obimnosti presude, neće biti poslata poštom.

Ona je rekla da presuda "zemunskom klanu" ima oko 1.002 stranica i da je to "najobimnija presuda u srpskom pravosuđu".

Prema zakonu, kada tužilac, okrivljeni i branioci prime presudu, od dana prijema presude za svakog ponaosob počinje rok za žalbu od 15 dana.

Kada žalbe pristignu u sud, stranke imaju pravo odgovora na žalbu suprotne strane u roku od osam dana, odnosno okrivljeni ima pravo odgovora na žalbu tužioca i tužilac ima pravo odgovora na žalbe odbrane, ali to nije obavezno.

Poslije isteka tog roka, kada pristignu ili ne pristignu odgovori na žalbu, predmet se dostavlja Vrhovnom sudu na drugostepeno odlučivanje.

Prvostepenom presudom, prvooptuženi, nekadašnji komandant Jednice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Aleksandar Simović osuđen je na 35 godina, Dušan Krsmanović na 20, Toni Gavrić na tri, Predrag Maletić na tri, Nikola Bajić na 35, Saša Petrović na pet, a Đorđe Slavković na 35 godina zatvora.

Osuđeni su i Milan Jurišić zvani Juriško na 34 godine zatvora, Darko Milićević na 13, Dragan Miladinović na pet, Slobodan Kovačić na četiri, Bojan Dolić na četiri godine i šest mjeseci, a Darko Milić na pet godina zatvora.

Milan Drča osuđen je na pet godina zatvora, Srećko Trajković na četiri godina i šest mjeseci, Milan Jovanović na pet, Milomir Kaličanin na 10, Slobodan Pažin na sedam godina i pet mjeseci, a Dalibor Nišavić deset godina i šest mjeseci.

Šestorica koji su u bjekstvu osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora. Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić na po 40 godina, Milan Jurišić na 20, Milan Glišović na 32 i Selman Hamidović na 10 godina zatvora.

Aleksandar Zdravković oslobođen je optužbe, dok je optužba protiv Nenada Opačića za pomoć počiniocima ubistva Velibora Iličića odbijena zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja odbijena je i optužba protiv Ninoslava Konstantinovića i Dejana Ranđelovića.

Suđenje pripadnicima "zemunskog klana" prvobitno je počelo kao jedinstveni postupak sa procesom za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića krajem 2003. godine, ali je zbog cjelishodnosti suđenja razdvojeno početkom 2004. Za skoro četiri godine suđenja, u ovom krivičnom predmetu saslušani su mnogobrojni svjedoci i vještaci, izvedeni su mnogi materijalni dokazi, a iskaz su dali i svjedoci saradnici Miladin Suvajdžić, Ljubiša Buha i Dejan Milenković, koji je jedini svjedok saradnik koji je svjedočio javno.