Novi Službeni glasnik Srbije
0

Sud u Beogradu pozvao Dražu Mihailovića da im se javi

Sarajevo-x.com
Draža Mihailović
Draža Mihailović
Oglas u kome Prvi osnovni sud u Beogradu poziva "komandanta Jugoslavenske vojske u otadžbini" Dragoljuba Dražu Mihailovića i svakog ko zna bilo šta o njegovom životu, je objavljen u novom broju srbijanskog "Službenog glasnika".

U oglasu se navodi da se u vanparničnom predmetu 6R2, broj 31/12, vodi postupak po prijedlogu predlagača Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Udruženja Srpski liberalni savjet, koje zastupa advokat Zoran Živanović, za utvrđenje činjenice smrti Dragoljuba Draže Mihailovića, pišu Novosti.rs.

"Poziva se nestala osoba, kao i svako drugi ko bilo šta zna o njegovom životu, da to bez odgađanja javi sudu", navodi se u oglasu koji je objavljen u "Službenom glasniku". "Sud će po isteku roka od 30 dana od objavljivanja oglasa odlučiti o podnesenom prijedlogu, bez obzira na to da li se nestala osoba, ili bilo ko drugi, javi da prezentira bilo koje činjenice sudu. Očekuje se da Sud zvanično “utvrdi” da je Draža mrtav, što bi trebalo biti argument više u glavnom postupku za njegovu rehabilitaciju, koji se vodi u Višem sudu u Beogradu", navodi se u oglasu.

Inače, postupak za utvrđivanje Dražine smrti je inicirao upravo taj Sud, zato što ni u jednoj od nadležnih institucija nije pronađena Dražina umrlica, koja je potrebna, pored ostalih dokaza, "kako bi mu se vratili čast i ugled".

Nastavak glavnog procesa za rehabilitaciju je zakazan za petak. Kako je najavljeno iz Suda, predsjednik Državne komisije za utvrđivanje istine o strijeljanju Draže Mihailovića, dr. Slobodan Marković će nastaviti svjedočenje. Inače, kako saznaju "Novosti", do zastoja u objavljivanju oglasa je došlo zato što Prvi osnovni sud nije odmah uplatio novac. Tačnije, tekst oglasa je stigao u "Glasnik", ali ne i 4.000 dinara, kolika je cijena za njegovu objavu. .