"Nema dokaza"
0

Sud u Beogradu oslobodio "Simine četnike": Teretili se za ubistvo 27 Roma i rušenje džamije

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu protiv šestorice pripadnika jedinice „Simini četnici“ za ubistvo 27 romskih civila i za rušenje džamije u selu Skočić kod Zvornika u julu 1992. godine.

U obrazloženju sud, između ostalog, navodi da prisustvo optuženih na mjestu izvršenja masakra ne dokazuje da su oni učestvovali u zločinu. Ova presuda je pravosnažna, što znači da ne postoji pravo žalbe višoj sudskoj instanci.

„Ovo je sramotno. Po mom mišljenju, oni smatraju da ja nisam živ, kao i ove tri djevojke koje su preživjele, izjavio je Zijo Ribić, koji je preživio zločin „Siminih četnika“ u Skočiću, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Apelacioni sud je za silovanje zarobljenica preinačio presudu protiv Zorana Đurđevića, Tomislava Gavrića i Zorana Alića. Gavrić i Đurđević osuđeni su na kazne zatvora od po 10 godina, dok je Zoran Alić osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Đurđević, Gavrić i Alić, kao i Damir Bogdanović, Đorđe Šević i Dragana Đekić su, međutim, oslobođeni optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pod obrazloženjem da ne može da se utvrdi saizvršilaštvo u zločinu koji se dogodio.