{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud ponovo odbio da ukine pritvor Iliji Jurišiću

S
3.9.2009. u 11:50
0
14
Sud ponovo odbio da ukine pritvor Iliji Jurišiću
0
Sud ponovo odbio da ukine pritvor Iliji Jurišiću
Vijeće za ratne zločine u Beogradu ponovo je odbilo zahtjev Ilije Jurišića, kojem se sudi za ratni zločin u slučaju "tuzlanska kolona", da mu se ukine pritvor.
Odbrana je tražila ukidanje pritvora, smatrajući da više nema razloga za to, dok se tužilac tome usprotivio, smatrajući da i dalje postoje razlozi za pritvor uprkos svjedočenju Mehe Bajrića, koji je u ponedeljak, svjedočeći video-linkom, rekao da je on naredio otvaranje vatre na kolonu JNA.

Jedan od Jurišićevih advokata Stevan Protić rekao je Srni da je sud odbio prijedlog odbrane i za 21. i 22. septembar zakazao nastavak suđenja.

"Danas je predsjednik vijeća rekao nešto što nije uobičajeno, a to je da gleda da završi suđenje 21. i 22. septembra. Međutim, to nije moguće, pošto je određeno da se saslušaju još neki svjedoci, čije je svedočenje neophodno", kaže Protić.

Sud u Srbiji je već jednom odbio da pusti na slobodu bivšeg tuzlanskog zvaničnika Iliju Jurišića koji je uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je umiješan u ratni zločin protiv pripadnika bivše JNA, uprkos ponuđenoj kauciji od 25 hiljada eura.

Prema optužnici, Ilija Jurišića (64) iz Tuzle tereti se za učešća u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, 1992. godine, koja se povlačila iz tog grada.

Jurišića optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starješina u Službi državne bezbjednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uhišten veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine, i na njemu radi u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja, po međunarodnoj potjernici, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Njemačku, a suđenje pred sudom u Beogradu je počelo u februaru 2008. godine.

Jurišić je negirao sve navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: