Beograd
0

Sud o raspisivanju međunarodne tjeralice za Brozom

FENA
Okružni sud u Beogradu naložio je u utorak da se za Edvardom Brozom, unukom Josipa Broza Tita, raspiše međunarodna tjeralica jer nije dostupan srbijanskim pravosudnim tijelima, izjavila je za Tanjug glasnogovornica toga suda Ivana Ramić i dodala da međunarodnu tjeralicu raspisuje policija.

Broz je uhićen 21. siječnja ove godine i tada mu je istražni sudac odredio pritvor, ali je nakon četiri dana pušten da se brani sa slobode s obvezom da se javlja sudu svakih 15 dana. Oduzeta mu je hrvatska putovnica, a izrečena mu je i mjera zabrane napuštanja boravišta.

Na jednom od ročišta Broz je zatražio da mu se radi liječenja u Hrvatskoj, gdje živi od 1992., vrati putovnica, ali je sud odbio njegovu molbu. Kako se ove godine nije odazvao na nekoliko sudskih poziva, sud je odlučio raspisati međunarodnu tjeralicu.

Okružno tužiteljstvo u Beogradu tereti Broza za "teško djelo protiv sigurnosti prometa sa smrtnim ishodom", jer je vožnjom u pijanu stanju 20. kolovoza 1992. izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njegov prijatelj Gojko Popović. Tanjug navodi da su vještaci utvrdili kako je u trenutku nesreće Broz imao 2,05 promila alkohola u krvi.

U nesreći su bili teže ozlijeđeni Edvard Broz i njegov sin, a lakše njegov šogor i nećak, Žarko i Bojan Pejić.

Iznoseći svoju obranu, Broz je na jednom od ročišta tvrdio kako nije mogao imati više od 0,5 promila alkohola te izjavio da se ne osjeća krivim jer nije namjerno izazvao nesreću. Naglasio je da je svih 16 godina nakon nesreće osjećao grižnju savjesti i da se u Srbiju vratio (iz Hrvatske) kako bi se završio taj slučaj. Uhićen je 21. siječnja ove godine na temelju tjeralice srbijanske policije, raspisane 1993.